Leállt Orbán kisvasútja

Leállt Orbán kisvasútja

2016. november 2. és 2017. április 30. között a Vál-völgyi Kisvasút csak hétvégén közlekedik, 10.00-től 16.00-ig – vette észre a Fénysebesség.hu a felcsúti kisvasút honlapján.

A Válvölgyikisvasút.hu-n olvasható tájékoztatás szerint előzetes bejelentkezéssel, csoportos igény esetén van lehetőség a menetrenden kívüli utazásra, illetve a VIP-vagont is ki lehet bérelni.

Mint arról korábban beszámoltunk, októberben hat olyan nap is volt, mikor senki sem vett jegyet a több mint 800 millióból újjáépített 5,7 kilométeres vonalra. A napi utasszámok egyébként jellemzően 15 fő körül alakultak, a vonatonkénti átlag nem érte el a 8 főt. 

Hírdetés

A legfrissebb tervek szerint ráadásul kisvasutat Bicskéig, majd onnan Etyekig meghosszabbítanák. A költségeket 9 milliárd forintra becsülik. A kormány tavaly decemberben valamivel többet, tízmilliárd forintot különített el a kisvasút fejlesztésére. 

A tavaszi törvényalkotási tervek között pedig szerepel a kisvasutakat érintő szabályozás könnyítése is, amivel gyorsabban és olcsóbban lehetne építeni és üzemeltetni a keskeny nyomtávú vasutakat. „Van esély, hogy épül tovább. Igen” – ezt felelte Lázár János a Hír TV-nek arra a kérdésére, hogy a felcsúti kisvasút meghosszabbítása miatt módosítanak-e törvényt.

Mészáros Lőrinc egyébként arról beszélt decemberben, hogy a kisvasutat Vértesacsáig biztosan meghosszabbítják a következő években. 

A felcsúti kisvasutat mi is kipróbáltuk, tapasztalatainkról itt olvashat. Emellett körülnéztünk az országban, hogy mely kisvasutakra lett volna észszerűbb költeni azt a pénzt, amelyet a felcsúti vonalra vertek el. Erről részletesebben itt tájékozódhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »