Leállították egy széles körben alkalmazott vérnyomáscsökkentő behozatalát

Leállították egy széles körben alkalmazott vérnyomáscsökkentő behozatalát

POZSONY. Szlovákia minden 4. lakosa magas vérnyomással küszködik, ami gyógyszerekkel kordában tartható. Az orvosok erre a célra gyakran írják fel a Rasilez nevû orvosságot. A készítmény szlovákiai behozatalát leállították.

A hazai kardiológusok, nefrológusok és belgyógyászok meglepõdtek ezen a lépésen.

„A magas vérnyomással küszködõ páciensek fontos gyógyszerérõl van szó. A kombinált gyógykezelés során használatos, gyakran semmivel sem pótolható, ez esetben nincs generikum“ – magyarázta Igor Vozár belgyógyász.

Generikus gyógyszereknek az eredeti gyógyszerrel azonos hatóanyag tartalmú és összetételû gyógyszereket nevezzük. Ezek pontos másai eredeti társaiknak, de a hatékonyabb gyártási technológiának és az alacsonyabb fejlesztési költségeknek köszönhetõen áruk sokkal alacsonyabb.

Vozár hozzáfûzte: sem a Novartis cég, sem pedig az egészségügyi tárca a nem hívta fel a figyelmüket arra, hogy leállítják a gyógyszer behozatalát.

Hírdetés

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium munkatársa mindössze annyit közölt, a Novartis a behozatal befejezése miatt kérvényezte a gyógyszer törlését a nyilvántartásból.

Vozár ennek kapcsán azt is elmondta, a belgyógyászoknak és a kardiológusoknak pácienseiket másféle gyógymódra kell átállítaniuk, ami vérnyomásuk ingadozásához vezethet. „Kérdezem, ki felel majd azért, ha a páciens emiatt például agyvérzést kap?“ – tette hozzá a belgyógyász.

Nem a Rasilez azonban az egyetlen gyógyszer, ami  hiányzik a patikákból, a nagy számban fogyó Dorsiflex is hiánycikk. Az utóbbi készítmény a vázizmok feszültségét csökkenti.

„Maximális igyekezetet fejtünk ki a Dorsiflex nevû gyógyszer forgalmazásának felújítására“ – ígérte Michaela Palagyi, a Sandoz vállalat munkatársa.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »