Leállított orosz kőolajszállítás – Magyarország és Szlovákia átmeneti megoldást talált az ukránok csapelzárására

Leállított orosz kőolajszállítás – Magyarország és Szlovákia átmeneti megoldást talált az ukránok csapelzárására

Nyitókép: SITA

Ideig-óráig egyelőre sikerült megoldást találni a Kijev által okozott helyzetre.

A napokban beszámoltunk róla, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szankciós listára tette a Lukoil orosz kőolajszolgáltató vállalatot, ahonnan Magyarország és Szlovákia továbbra is orosz nyersanyagban részesült. A döntés miatt leállt a kóolajszállításe vállalattók Ukrajnán keresztül, ami komoly kiesést jelent a két ország, azaz Szlovákia és Magyarország számára. A magyarországi nyersolajszállítás harmada esett így ki.

Hírdetés

A portfolio kedd reggel arról tájékoztatott, hogy rövid távon sikeült megoldást találni a helyzetre.  Mégpedig úgy, hogy egyelőre más orosz szállítók pótolták júliusra a kiesett mennyiséget, így egyelőre nincs rövid távon ellátásbiztonsági kockázat a két ország üzemanyagpiacán.

Elemzők szerint ez figyelmeztetés lehetett az ukránok részéről, melynek veszélyét a jelek szerint egyelőre sikerült hárítani. Amennyiben teljesen leállítanák az ukránok a Barátság II. olajvezetéken a szállításokat, akkor Szlovákia és Magyarország olajfinomítójának teljesítményét vissza kellene fogni 20-30%-kal, ami 5-10%-os kiskereskedelmi üzemanyagár-emelkedés is okozhat.

Magyarország és Szlovákia Zelenszkij lépése miatt eljárást kezdeményezett Ukrajnával szemben.

A kérdés az, hogy mi lesz augusztustól. Az Adria-vezeték felől ugyanis a portfolio szerint nem lehet teljes egészében ellátni a két ország nyersolaj szükségletét kapacitás okok miatt

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »