Leáldozóban Maduro vörös csillaga

Leáldozóban Maduro vörös csillaga

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke egy interjúban kijelentette, hogy megfontolja az amnesztiát az ellenfelei számára, ha segítenek helyreállítani a demokráciát. Az Egyesült Államok eközben hazarendelte az országban akkreditált diplomatáinak többségét.

A parlamenti elnök szerdán ideiglenes államfőnek nyilvánította magát, és ezen az alapon nyilatkozott az Univision televíziónak helyi idő szerint még csütörtökön. Ez volt az első nyilvános kommentárja az eseményekről ideiglenes elnökként egy Twitter-bejegyzésen kívül. E tisztsége elismerése megosztotta Latin-Amerikát és a világot.

Mint mondta, a közkegyelem mindenki számára nyitott lehetőség, aki segít helyreállítani az alkotmányos rendet a dél-amerikai országban, és ez vonatkozik Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökre és a szövetségeseire is. Közölte, hogy minden társadalmi szektor segítségét örömmel fogadja, beleértve a katonaságot is, hogy megoldhassák a válságot. Azt a vádat visszautasította, hogy államcsínyt hajtott végre a hatalom átvételének bejelentésével.

Az Egyesült Államok hazarendelte diplomatáinak többségét

A State Department (külügyminisztérium) bejelentése szerint azoknak a diplomatáknak kell hazatérniük, akiknek munkája „nem alapvető fontosságú”. Az indoklás szerint a diplomatáknak biztonsági okok miatt kell hazatérniük.

A közlemény nem tesz említést arról, hogy Nicolás Maduro elnök szerdán megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal, és egyúttal kiutasította az amerikai külképviseletek munkatársait, 72 órát adva nekik a távozásra.

Hírdetés

Az amerikai külügyminisztérium honlapján megjelentetett „biztonsági riadó” szerint a Trump-kormányzat arra inti a Venezuelában élő vagy ott turistáskodó amerikaiakat, hogy „komolyan vegyék fontolóra” távozásukat a dél-amerikai országból.

„Az Egyesült Államok kormányzata csupán korlátozott mértékben tud segítséget nyújtani a Venezuelában lévő amerikai állampolgároknak” – olvasható a tárca felhívásában. A minisztériumi közlemény nem tesz említést arról, hogy hány diplomatája marad Venezuelában.

Elismerték az ideiglenes államfőt

Az amerikai kormányzat szerdán elismerte a venéz házelnököt, Juan Guaidót az ország ideiglenes államfőjének, és egyúttal törvénytelennek minősítette Nicolás Maduro kormányát. Az amerikai diplomaták kiutasítására pedig Mike Pompeo külügyminiszter még szerdán azzal reagált, hogy a Maduro-kormánynak már nincs meg a legitimitása e döntéshez.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pedig csütörtökön – konkrét lépések említése nélkül – azt közölte: Washington azon dolgozik, hogy megfossza a Maduro-kormányt a pénzügyi forrásaitól, mert ezek szerinte az ideiglenes államfőként elismert Guaido felállítandó átmeneti kormányát illetik majd.

Csütörtökön egyébként rendkívüli tanácskozást tartott a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) állandó tanácsa. Az amerikai diplomácia vezetője az AÁSZ ez ügyben megosztott tagállamainak képviselőit arra buzdította, hogy ismerjék el ideiglenes elnökként Juan Guaidót. Mike Pompeo 20 millió dolláros humanitárius segítséget is ígért az összeomlott gazdaságú Venezuelának.

A 34 tagállamból 16 tett eleget az amerikai kérésnek, a többi egyelőre nem.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »