Le Pen a konzervatívoknak, Macron a muszlim hordáknak kampányolt

Marine Le Pen, a francia elnökválasztás szuverenista jelöltje szeretné "visszaadni Franciaországnak a határait" és "megszelídíteni a globalizációt", szemben ultraliberális riválisával, Emmanuel Macronnal, aki szerinte volt bankárként piactérré tenné az országot.

Le Pen a dél-franciaországi Nizzában csütörtök este tartott nagygyűlésén azt mondta, hogy a május 7-i második forduló “népszavazás lesz Franciaországért vagy ellene”.

A Nemzeti Front által jelölt Le Pen mintegy négyezer fős hallgatóság előtt a “gazdasági patriotizmus” nevében azt hangsúlyozta, hogy szeretné “visszaadni Franciaországnak a határait” és “megszelídíteni a globalizációt”, szemben riválisával, Emmanuel Macronnal, aki szerinte volt bankárként piactérré tenné az országot. “Ez az elnökválasztás referendum, Franciaországért vagy ellene. Arra kérlek titeket, hogy válasszátok Franciaországot, és ne Macront, akinek a programja Franciaország felhígítása és leépítése” – hangsúlyozta Le Pen.

“A globalizáció itt van. Nem is tagadom, hogy meg akarom szelídíteni. Olyan körülményeket teremtve Franciaországnak, hogy abból a legjobban jöjjön ki, ne pedig rosszabbul” – hangsúlyozta a szuverenista jelölt. “Védelmező elnök leszek, aki a gazdasági patriotizmust a mi vállalataink érdekében fogja megvalósítani, olyan elnök, aki növelni fogja a dolgozók és a nyugdíjasok vásárlóerejét, és mindenkinek szavatolni fogja a szociális rendszert, mindenekelőtt az egészségügyi rendszert” – tette hozzá.

Bírálta Macron programját

Le Pen hosszan bírálta az első fordulóban 24 százalékkal az élen végzett riválisa programját, akit “a rendszer és a migránsáradat” jelöltjének nevezett. Szerinte a bankár Macront az oligarchia régóta kiválasztotta magának, azért, hogy “további öt évre helyzetbe hozza saját embereit és hálózatait”.

Hírmagyarázók szerint több mint egyórás beszédében Le Pen saját választói mellett a 20 százalékos támogatottsággal harmadik helyen végzett konzervatív Francois Fillon táborához szólt a jobboldal egyik fellegvárának számító Nizzában, mégpedig úgy, hogy egy szót sem ejtett az eurózónából való kilépésről, ami pedig programja egyik alappillére.

“Az Európai Unió szomorú, a brüsszeli tisztségviselők öltönyének szomorúságát hordozza. Én vissza akarom neki adni a színét, mert az én Európám vidám, változatos, színes, a népek arcát tükrözi vissza” – fogalmazott. Úgy vélte, hogy megválasztása lehetőség Európa számára, amelynek jövőjéről semmiképpen nem fog dönteni népszavazás, azaz a nép megkérdezése nélkül.

Hírdetés

Macron a muszlim élősködők szavazataira hajt

A nizzai kampányrendezvénnyel egy időben Emmanuel Macron a TF1 országos tévécsatorna esti politikai műsorának vendége volt, és azt mondta, hogy a Nemzeti Front megosztó programjával szemben egyesíteni szeretné a hagyományos pártokat elutasító, széttöredezett Franciaországot.

“Én olyan Európát szeretnék, amely védelmez, ezért meg akarom reformálni. (Marine le Pen) Európa ellen van, ő ki akar belőle lépni” – mondta Macron. “Az a kihívás, hogy megbékítsük Európa állampolgárait, hogy sikerüljön megvalósítani azt, hogy Európa jobban védelmezze állampolgárait a globalizációban” – tette hozzá.

Az ultraliberális jelölt délután egy bevándorlók lakta, "hátrányos helyzetű" párizsi elővárosban, Sarcelles-ban kampányolt, ahol a helyiek “Macron elnök!” kiáltozással fogadták. Macron itt elítélte Franciaországnak azt a “gyűlölködő és vicsorító arcát”, amelyet szerinte a szuverenista jelölt képvisel.

“Franciaország nem a gyűlölet és a mások elutasítása” – hangsúlyozta.

Az Opinionway közvélemény-kutatóintézet április 24. és 26. között készült felmérése szerint a szuverenista jelölt 41, ultraliberális riválisa pedig 59 százalékot érhet el május 7-én. A Harris Interactive április 25. és 27. között készült felmérése szerint Macront jelenleg a szavazók 61, Le Pent pedig 39 százaléka támogatja.

Ez utóbbi közvélemény-kutatás szerint a szocialista választók 69 százaléka Macronra fog szavazni, és a jobboldali Francois Fillon táborának 42 százaléka is őt támogatja majd.

A konzervatív tábornak csak 28 százaléka választja majd Le Pent a második fordulóban. Az első fordulóban negyedik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon szavazóinak 45 százaléka Macron-párti, és 17 százalékuk támogathatja május 7-én Le Pent.

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »