Le Monde: leírhatatlan a káosz Röszkén

Le Monde: leírhatatlan a káosz Röszkén

A francia napilap szerint a migránsok mindenáron el akarják kerülni a táborokat. A Le Figaro szerint is mindenütt káosz van.

A francia baloldali Le Monde A táborok rettegése a szerb–magyar határon, a szögesdrót mögött címmel közölt terjedelmes tudósítást portálján. A napilap szerint az érkező menekülteket a röszkei gyűjtőponton egy szeméttel teli szántóföld fogadja, majd kamerák tömege szegeződik a kontinentális nyártól és a tűző naptól kitikkadt, a porban ülve várakozó több száz migránsra, akiket rendőrök gyűrűje fog körül. Rendszeresen buszok érkeznek és „leírhatatlan káoszban” elvisznek néhány tucat embert, a rendőrök magyarul kiabálnak olyan szavakat, amelyeket csak ők maguk értenek, és próbálják sorba állítani az embereket, ami még soha nem sikerült.

A lap szerint az osztrák határ megnyitása óta a Keleti pályaudvaron javult a helyzet, de a kerítéssel körbevett regisztrációs helyeken nem, ezért „a migránsok többsége megpróbálja mindenáron elkerülni ezeket a táborokat, a hosszú út alatt régóta elvesztették minden bizalmukat a rendőrségben, és miután a legrosszabbal is szembesültek, nem hajlandók napokat eltölteni bizonytalan várakozásban”, ezért gyalog indulnak az osztrák határ felé vagy Budapestre, ahonnan rendszeresen indulnak Bécsbe vonatok.

Hírdetés

Figaro: Mindenütt káosz van

A szintén francia, konzervatív Le Figaro A leterhelt Magyarország a válsághelyzet kihirdetését tervezi címmel közölt tudósítást, amelyben idézett egy magyar rendőrt, aki szerint „mindenütt káosz van”. A hónap eleje óta 22 ezren lépték át a magyar határt azzal a céllal, hogy Nyugat-Európába menjenek tovább, Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere szerint nem látni a tömeg végét, mert Angela Merkel „bátorítása” óta mindennap egyre többen érkeznek.

A tudósító, Stéphane Kovacs megjegyezte, hogy a kerítés építése is felgyorsult a határon, miután „a hét elején a védelmi miniszternek le kellett lemondania, amiért a munkák nem haladtak olyan gyorsan, ahogy az Orbán Viktornak megfelelt volna, azóta fogvatartottakat is kivezényeltek dolgozni rendőri felügyelet alatt”. Eközben Ausztria is kezd túlterhelt lenni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »