Le Figaro: Trianon is hozzájárul a magyarok liberalizmussal szemben álló mentalitásához

Le Figaro: Trianon is hozzájárul a magyarok liberalizmussal szemben álló mentalitásához

Magyarország az identitási szenvedélyek középpontjában Közép-Európában címmel jelent meg terjedelmes írás a Le Figaro című francia konzervatív napilapban szerdán.

A szerző, Laure Mandeville szerint Magyarország még mindig nem tért magához a trianoni traumából, s a Horthy-rendszer nacionalizmusa, majd a fájdalmas rendszerváltás is hozzájárult a magyaroknak a liberalizmussal szemben álló mentalitásához. Orbán Viktor miniszterelnöksége ennek a történelmi folyamatnak az eredménye, és a folyamatot Kelet-Európában jobban megértik, mint Nyugat-Európában.

A szerző látja, hogy a nemzeti identitás védelme a Fidesz által 2010 óta meghirdetett konzervatív forradalom egyik kulcstémája.

A kommentár megszólaltatta Ziemowit Szczerek lengyel írót, aki nyilvánvaló párhuzamot lát a lengyel Jog és Igazságosság párt konzervatív nacionalizmusa és a Fidesz politikája között, miután mindkét országban Brüsszelt “a nemzetek feletti új despotának” látják, de a Brüsszel felől “a lengyel és magyar fasiszták” irányában érkező megvetés szerinte csak növeli a feszültséget.

Hírdetés

A Le Figaro szerint Orbán Viktor kihasználja “a liberális ciklus kimerülését”, amikor dicső múltat és védelmező államot emleget, s egy olyan projektet hirdetett meg, amely az értékek terén kulturális ellenforradalommá vált a család védelmével, a keresztény gyökerekhez való ragaszkodással, a multikulturalizmus elutasításával vagy az abortusz és a melegházasság liberális gondolatának ellenzésével.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a lapnak elmondta: a kormány a nyílt társadalomról szóló elképzelést veti el, amely kedvez a globalizációnak és emberi jogként tekint a migrációra, ezért szállt szembe az Orbán-kormány Soros György milliárdossal. A miniszter elmondta, hogy míg mások a szolidaritás elvét emlegetik a magyar kormánynak, addig az a biztonság elvét tartja szem előtt.

MTI

The post Le Figaro: Trianon is hozzájárul a magyarok liberalizmussal szemben álló mentalitásához appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »