Lazítanak és egymástól tanulnak a sérült gyermekeket nevelő szülők (Felszusszanás-tábor harmadszor)

Lazítanak és egymástól tanulnak a sérült gyermekeket nevelő szülők (Felszusszanás-tábor harmadszor)

„Aki mást felüdít, maga is felüdül” (Példabeszédek könyve 11/25) – nem véletlenül választották mottóul ezt a gondolatot a napokban zajló, harmadik alkalommal rendezett Felszusszanás-tábor szervezői. A sepsiszengyörgyi Hit Gyülekezete segélyszolgálata, a Sepsi HISZ Egyesület szervezésében az egykori dohánygyár épületének egyik szárnyában, a gyülekezet által korszerűen berendezett és felszerelt, a helyi önkormányzattól bérelt rendezvénytermeiben tartott nappali foglalkoztató célja a sérült gyermekeket nevelő szülőknek időt adni arra, hogy magukra figyeljenek, miközben gyermekeiket biztonságban tudhatják, mert szakemberek és önkéntesek egész hada foglalkozik velük. 

Nem a táboroztatás a cél, hanem időt adni a szülőknek, hogy az esztendő háromszázhatvanöt napjából öt napon magukra figyeljenek, kibeszéljék, elmondják sorstársaiknak, hogyan éreznek, mit és hogyan oldanak meg a mindennapokban. Tájékoztassák egymást a különböző fejlesztési lehetőségekről, elérhetőségekről, tanuljanak egymástól, segítsék, támogassák egymást – mondta lapunk megkeresésére Filip Mária programvezető pszichológus. Négy gyermeke közül a legkisebb Down-szindrómás. A most 16 éves lány édesanyjaként sok tanulással, képzéssel, gyakorlással igyekszik elválasztani a szakember és a szülő szerepét, de az e heti respiro-tábor résztvevői őt is megszólították: nyíljon meg, beszéljen magáról, családjáról, miként ők is teszik. Ez az egyik célja az együttlétüknek: bátran kimondani mindazt, ami fáj, ami nem sikerül, amivel az állami támogatási rendszerben elégedetlenek, ami a társadalmi el(nem)fogadottság miatt sok sebet ejt. 

Hírdetés

Az egykori dohánygyár bejáratától balra eső, a Hit Gyülekezete által korszerűen felszerelt kétszintes épületben év közben is tevékenykedik a gyülekezet segélyszolgálata, a Felszusszanás-tábor a közösség által is támogatott egyik kiemelt program, amelyet idén a magyarországi Különleges Ellátásban Részesülők Támogatásáért Egyesület (KERT), a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Sepsi HISZ Egyesület is támogat. A Felszusszanás tizenhét, saját gyermeket nevelő szülő és tizenhét gyermek tábora – utóbbiak egyharmada autizmus szindrómával diagnosztizált, másik harmada halmozottan sérült, a többi Down-szindrómás vagy tanulásban akadályoztatot.

A harmadik alkalommal szervezett Felszusszanás-tábor zárónapján, pénteken a felsőcsernátoni Malomgát Panzió az úti cél, ahol a helyi szakácsok segítségével a gyermekek kürtőskalácsot sütnek, a szülőkkel pedig az egy hét tapasztalatait összegezik. 


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »