Lázár nyerte a Fideszen belüli harcot

Lázár nyerte a Fideszen belüli harcot

A földművelésügyi miniszter nem kommentálja a felügyelete alá tartozó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszüntetését. A Miniszterelnökség vezetője szerint nem fordulhat elő, hogy az átszervezéssel a gazdák pénz nélkül maradjanak. Lázár János nem tart uniós kötelezettségszegési eljárástól sem.

„Ha gazdákkal találkozik, akkor a gazdák közül nagyon sokan tudja, hogy hívják az MVH-t, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt? ÁVH-nak hívják.” Még februárban bírálta élesen a kancelláriaminiszter a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt.

Akkor azt hangoztatta, hogy meg kellene szüntetni az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat kifizető ügynökséget. A földművelésügyi miniszter folyamatosan ellenezte a lépést, most úgy tűnik, mégis Lázár János akarata érvényesült. A szervezetet ugyanis bezárják, feladatait részben pedig épp a Miniszterelnökség veszi át. A kancelláriaminiszter szerint jó döntés született és az átszervezés alatt is pénzhez jutnak majd a gazdák. Kötelezettségszegési eljárásra sem kell számítani Lázár János szerint.

„Nem, nem fog előfordulni, azon egyszerű oknál fogva, mert az Európai Bizottsággal minden lépést leegyeztettünk, és az Európai Bizottság jóváhagyását bírjuk a lépéseinkre. Egyébként ez teljes egészében nemzeti hatáskör, hogy az európai uniós pénzek kifizetése mely szervezeti egységen keresztül zajlik. Semmiféle kár, hátrány nem fogja érni a gazdákat. Sőt azt gondolom, hogy ebben a szervezeti struktúrában jobban fog működni a vidékfejlesztési pénzek és az agrártámogatások kifizetése” – szögezte le a kancelláriaminiszter.

Fazekas Sándort egy növénytermesztési központ avatásán kérdeztük volna, de nem kommentálta a kormánydöntést.

– Miniszter úr!

Hírdetés

– A Hír TV-nek nem nyilatkozom.
– Csak egy mondatot… ugye itt nincsen most uniós pénz ebben a beruházásban…
– Ugye hallotta, hogy nem nyilatkozom.
– A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak az átalakítása mennyiben fogja megnehezíteni az uniós kifizetéseket? Ugye gyakorlatilag erről kormányhatározat van.

Az LMP szakpolitikusa szerint az átszervezés helyett inkább a minisztert kellett volna leváltani.

„Ez a hivatal, ez egy olyan hivatal, amely európai uniós folyamatban a források elosztására hivatott, erre szükség van. Az átalakítás veszélyes, mert nem biztos, hogy ez gyorsan meg fog történni. De az, hogy ez rosszul volt vezetve, és rosszul muzsikált, és lassan Fazekas Sándorra nem lehet rábízni a területalapúak kifizetését sem, ez sajnos tény. És ennek megfelelően a Miniszterelnökség, azt gondolom, hogy ennek a problémáját akarta kezelni, de nem a legszerencsésebb eljárással, hiszen egy nem működő tárcánál rendbe kell tenni a vezetést és megfelelő, kompetens szakemberekre van szükség” – vélekedett Sallai R. Benedek.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy az MVH több korábbi vezetője ellen büntetőeljárás is zajlik jogosulatlan támogatásigénylés miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »