Lázár korrigálta korábbi kijelentését

Mégis lesznek lakossági energia-korszerűsítési pályázatok uniós források nélkül – jelentette be Lázár János kancelláriaminiszter azután, hogy a hónap elején még kizártnak tartotta a pályázatokat. Szakemberek szerint változtatni kell a pályázati feltételeken, mivel jelenleg kevés társasház, az érintetteknek csak húsz százaléka képes előteremteni a szükséges önerőt.

„Az energetikai fejlesztéseket pontosan a bürokráciacsökkentés és az állami dologi kiadásainak csökkentése érdekében az állami intézményekkel kell kezdeni, tehát európai uniós pénzből lakossági energiakorszerűsítési program nem lesz.” Október elsején jelentette be a kancelláriaminiszter, hogy a jövőben nem jut uniós forrás a lakóházak energetikai korszerűsítésére. Szakemberek már akkor arra figyelmezettetek, hogy a bejelentés ellentétes volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi vállalásával, amelyben a panelprogram folyatását ígérte. A tárca 2020-ig 380 ezer panellakás korszerűsítését ígérte uniós forrásból.

Hírdetés

A kancelláriaminiszter az heti Kormányinfón már korrigálta korábbi kijelentését. „A következő időszakban visszatérítendő támogatást biztosítunk a lakosságnak. Vissza nem térítendő támogatásokat nem tudunk biztosítani, mert kollégáink szerint az Európai Bizottság új jogszabályai nem teszik lehetővé. Tulajdonképpen nullaszázalékos kölcsönre lesz lehetőség, ezt a GVOP pályázati rendszerben százmillió forint értékben biztosítani fogjuk” – mondta Lázár János. Hozzátette: önerő bevonásával tudják majd a társasházak igényelni a támogatást.

A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint éppen a költségek miatt egyre kevesebb társasház dönt a korszerűsítés mellett. „A lakásszövetkezetek húsz százaléka az, amely egyáltalán tud ilyen pályázaton megfelelni, vagy vállalni, merthogy nem fizetőképes az a réteg, amely ilyen lakásokban él” – mondta Borszemné Bódi Katalin, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetségének szakértője.

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége szerint át kellene alakítani a pályázati rendszert. „Hagyni kellene a részfeladatokat is: elvégezni az ablakcserét, fűtéskorszerűsítést. […] Most már nincs akkora erő, hogy egy társasházi lakásra 1,5 és 3 millió forint közötti összegű pályázati költségbe a tulajdonosok bele akarnak lépni. Nem lehetetlen, hogy több lépésben, tíz-tizenöt év alatt ezt a folyamatot végig lehetne vinni” – jelentette ki Kaplonyi György elnök.

Korábban a Magyar Energiahatékonysági Intézet is arra figyelmeztetett, hogy felújítások elmaradása miatt kis- és középvállalkozásoknál munkahelyek tízezrei kerülnek veszélybe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »