Lázár János a Blikknek: a kormány részben szándékosan drágítja az autóhasználatot

Lázár János a Blikknek: a kormány részben szándékosan drágítja az autóhasználatot

A 14 éven aluliak mellett a közalkalmazottak és a hátrányos helyzetűek is ingyen használhatnák a közösségi közlekedést Magyarországon. A cél, hogy az embereket inkább a tömegközlekedés felé tereljék.

Különleges interjút adott Lázár János építési és közlekedésügyi miniszter a Blikknek, melyben szó volt az ingyenes tömegközlekedési lehetőségek mellett az autóhasználat drágulásáról, a MÁV-nál történt kirúgásokról, valamint a Márky-Zay Péterrel való viszonyáról.

Az Infostart is hírül adta Lázár János azon koncepcióját, miszerint ingyenessé válhatna a tömegközlekedés, a MÁV és a Volán járatain való utazás a 14 év alattiak számára. Idővel tovább körvonalazódott a felvetés, és a miniszter most világossá tette: a gyerekek mellett a közalkalmazottak és a hátrányos helyzetűek is térítésmentesen használhatják majd a közösségi közlekedést.

A tárcavezető arról is nyíltan beszélt, hogy az ötlet még nem végleges, az önkormányzatokkal kell leegyeztetni, vállalják-e az ingyenességet.

Hírdetés

Eddig az sem volt ismert, mikortól léphet életbe az intézkedés, de a miniszter most erre is kitért: jelezte, a terv az, hogy a 14 év alattiak március 1-től már ingyen utazhassanak.

Hogy ez a határidő él-e a közalkalmazottak és a hátrányos helyzetűek esetében is, az nem egyértelmű, de az elmondottakból úgy tűnt, hogy rájuk talán egy későbbi, meg nem nevezett időpont vonatkozna.

Lázár János hangsúlyozta, rengeteg jegyfajta, kedvezmény, díjtámogatás van forgalomban, amit szeretnének egyszerűsíteni vonatra és autóbuszra egyaránt. Ez rendkívüli horderejű változás lenne, hiszen körülbelül 4,5 millió ember használja a tömegközlekedést napi, heti rendszerességgel.

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány szeretné az olcsó tömegközlekedés felé terelni az embereket, mert ez sokkal jobb a környezetnek. Emlékeztetett rá, hogy nem csak az autópálya-matrica drágult, hanem mielőtt valaki a slusszkulcsot a kocsiban elfordítja, máris hatalmas összegeket fizet: adók, járulékok, fenntartási költségek, az üzemanyag és a parkolás.

Hozzátette, a kormány részben szándékosan drágítja az autóhasználatot, részben viszont külső tényezők hatásáról van szó, például EU-s irányelvekről. Erre példaként azt hozta, hogy 2024 végére nagyjából hasonló autópályadíj-struktúrákat kell bevezetni egész Európában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »