Lázár beszólt Brüsszelnek és Colleen Bellnek

Kormányinfó 28 – Mit miért tesz a kormány? címmel újabb tájékoztatást tartott Lázár János, aki mellett már nem Giró-Szász András, hanem Kovács Zoltán állt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt a személyét firtató kérdésekre, reagált Colleen Bell bírálatára. De természetesen szó esett a migrációs válságról és egyéb, jövőbeli tervekről – például arról, hogy lesz Liget 2, ami a Nyugati pályaudvar és a Városliget közötti rész rehabilitációjáról szólna.

A megszokott délután két órási kezdés helyett, ezúttal délelőtt 11-kor tartotta meg, szokásos, heti beszámolóját a kormány munkájáról Lázár János, aki mellett ezúttal már Kovács Zoltán állt. A korai kezdés időpontja, mint később kiderült az volt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszternek Frankfurtba kell utaznia egy tárgyalásra. A huszonnyolcadik Kormányinfón több témát is érintett Lázár János. Ezeket vesszük most sorra.

A határzár megoldás

A Kormányinfón szokás szerint szó esett a bevándorlásról. Lázár János hangsúlyozta: „nem fogadunk be és nem engedünk be egyetlen menekültet sem”, hiszen szerinte ez ellentmondana a schengeni szerződésnek. A miniszter jelezte, hogy a menekültválságra jó válasz volt a határzár megépítése és hiába enyhül a nyomás, nem függesztik fel a rendkívüli állapotot. „Ha nem lenne kerítés, naponta több tízezer ember érkezne” – mondta. Kiemelte azt is, hogy az Európai Unió impotens a migránsválság kezelésében, pedig a menekültek utánpótlása kimeríthetetlen. Hozzátette azt is, hogy nincs szüksége az ország gazdaságának illegális bevándorlókra. Jelezte abbeli reményét, hogy az Országgyűlés felhatalmazásával a kvótarendszert illetően Magyarország az Európai Bírósághoz forduljon.

Lázár természetesen szót ejtett az Ausztriában zajló eseményekről. Mint mondta, nyugati szomszédunk mindent megtesz annak érdekében, hogy a határukra tervezett kerítést ne kelljen kerítésnek nevezni. Pedig a határzár egyértelműen megoldást jelent – tette hozzá. A miniszter bejelentette, hogy elismerésképp egy üdülési lehetőséget biztosít a magyar kormány a határon dolgozók számára.

Nem leszünk az USA gyarmata

A Kormányinfo másik kiemelt pontja az amerikai nagykövet, Colleen Bell kijelentései voltak. Lázár János többször hangsúlyozta, hogy Magyarország nem az Amerikai Egyesült Államok, hanem az Európai Unió része, így az esetleges politikai problémákat az utóbbi közösséggel vitatja meg a magyar kormány.

„Köszönjük szépen az amerikai tanácsokat, de nincs rá szükségünk” – mondta Lázár. Válaszolt arra a Colleen Bell felvetésre is, hogy Magyarországon rendszerszintű korrupció van és, hogy egyes döntéseket a közvélemény kizárásával hoznak meg. Mint Lázár mondta, a nagykövet asszony konkrét bizonyítékok nélkül beszélt. De Paks kapcsán megjegyezte, hogy minden szükséges dokumentumot nyilvánosságra hoztak. Kovács Zoltán azt jegyezte meg, hogy a nagykövet által felvetett kérdéseket már lezárták. Egy későbbi, újságírói kérdés kapcsán Lázár hangsúlyozta, hogy „nem leszünk Oroszország, az USA és az Európai Unió gyarmata se. Ezt ideje lenne megértenie az itt dolgozó diplomatáknak”.

Dohány és a multik

Hírdetés

Lesz új dohányadó. Próbáljuk növelni a dohányipar terheit azért, hogy csökkenjen a dohányzás – jelentette ki Lázár, aki azt is elmondta, hogy a részletek még kidolgozás alatt vannak. Az biztos, hogy a január elsejétől  érvényes rendelet a slim és mentolos cigarettákra vonatkozik majd. Egy terv szerint 4 forintot kellene fizetniük a cégeknek szálanként.

De Lázár szerint Brüsszel jól képviselte a multinacionális vállalkozások érdekeit. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj miatt az Európai Bizottság elmarasztalta Magyarországot. A miniszter valószínűsítette, hogy a feljelentés Magyarországról érkezett, aminek következtében az EB nem engedélyezte a megnövelt díjat, s ezért 23 milliárd forinttól esik el a költségvetés.

„Nem nézek szappanoperát”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt a személyét és Orbán Viktort érintő kérdésekre. Elmondta, hogy nem néz szappanoperát, mert minden energiáját leköti a munkája. „A munkám megalapozhatja, hogy a Fidesz újra megnyerje a választásokat ”– fejtette ki. Mint mondta alaptalanok a sajtóban megjelent találgatások. Konfliktusa Tarlós Istvánnal nem személyes, hanem szakmai.

Liget, liget mindenhol

Lázár bejelentette, hogy jön a Liget2. Ez a Nyugati pályaudvar és a Városliget közötti terület rehabilitációját tartalmazza. Parkosítanák a nem használt vasúti részeket. A már folyamatban lévő Liget-projekttel kapcsolatban kitért arra, hogy a zöldterületre nagy hangsúlyt kell fektetni, amivel kapcsolatban ötletpályázatot kell kiírnia Baán Lászlónak. A Ligetből kiköltözik a Néprajzi Múzeum, de elképzelhető, hogy itt kap helyet Csontváry korábban hadiárvák megsegítésére megálmodott múzeuma.

Továbbá jelezte, hogy a kormány döntött arról is múlt héten, miszerint Makovecz Imre szellemi hagyatékát vizsgáló és gondozó intézetet hoznak létre.

Csökkennek a terhek

Csökkennek a bürokratikus terhek, ráadásul tízmilliárd forint értékben. A felvételi papírokat, a jogosítványt, a diákigazolványokat, az építési engedélyeket 160 négyzetméterig, a lakhatási engedélyeket 160 négyzetméterig, a vállalkozások számára az adóigazolást, valamint az egyéni vállalkozás indításához szükséges okmányokat ingyen lehet igényelni. Emellett Lázár elmondta, hogy a területi közigazgatásban dolgozóknál 30 százalékos béremelésre tesz javaslatot. Kérte továbbá az újságírók segítségét a hivatalos papírok nyelvezetének megváltoztatásában.

És jönnek a mintagazdaságok

„Nem a kormány ad el földeket, hanem a földművesek akarnak földet venni. Ezt biztosítja a kormány az állami földekkel” – mondta Lázár. Az összes földterület húsz százalékát érinti a privatizáció. Jelezte: az árverés nyílt lesz, az árak a piaci árak fölött lesznek. Mint mondta az első napokban a 3 és 10 hektár közötti területek közül mintegy 8 ezer parcellát írtak ki értékesítésre. A kormány pedig dolgozik a mintagazdaságok felállításán: három olyan állami ménes lesz, amely mintagazdasággá nyilvánítható: a bábolnai, a szilvásváradi és a mezőhegyesi.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »