Lázár beszólása Tasnádi lemondásához vezethet

– állítólag Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezen egy hónappal ezelőtti mondata miatta adta be lemondását Tasnádi László rendészeti államtitkár. A tárcavezetőt az Index kérdezte az október végi kormányinfón arról, mit szól ahhoz, hogy az egykori III/II-es belső kémelhárítással foglalkozó Tasnádit éppen október 23-án léptették elő. 

A portál csütörtökön arról írt, hogy több rendészeti forrásból is arról értesültek, hogy a rendészeti államtitkár lemondólevele már legalább egy hónapja Pintér Sándor belügyminiszterhez került. Egyelőre azonban nem döntött még Tasnádi sorsáról, így az sem biztos, hogy távozik a hivatalából.  

Hírdetés

Az államtitkár rendőr vezérőrnagyból r. altábornaggyá való előléptetése szakmai okokból logikus: egy hónappal később érte el a szolgálat felső korhatárát, így megszűnt volna a rendőri jogviszonya. Általános, hogy ezt a gesztust megteszik a kollégákkal.

A probléma az, hogy ez éppen egybe esett az 1956-os forradalom évfordulójával. Rossz üzenete van annak, hogy az előző rendszerben a BM III/II-es osztályán vezetőként dolgozó államtitkárt léptetik elő.

Lázár is erre utalt az Indexnek elsősorban, de válaszában tovább is ment ennél: beszélt erről Orbán Viktor miniszterelnökkel is, aki szintén kifejezetten kellemetlennek gondolja a helyzetet. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt is hozzátette, hogy ő nem hagyná, hogy a rendőrség állományában az egykori III-as csoportfőnökség tagjai.

A lap azt is fejtegeti, hogy Tasnádi távozása egyáltalán nem biztos, már szóba került, hogy ki követheti a poszton: esélyes a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), vagyis a belső elhárítás főigazgatója, Bolcsik Zoltán vezérőrnagy, valamint Kiss Zoltán, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatója.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »