Lázár a migránsokról: Nem az autópályára kell vinni az ételt

Lázár a migránsokról: Nem az autópályára kell vinni az ételt

Csak remélni tudja a kormány, hogy a határzár időre elkészül és azt is, hogy ettől a migránsok másfele mennek majd – ezt mondta a szokásos csütörtöki kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter javarészt a migránshelyzetről beszélt, de szót ejtett a paksi bővítéséről, Hende Csaba távozásának okairól azonban nem.

176 ezer illegális bevándorló lépte át a határt máig bezárólag, mondta Lázár János a rövid késéssel induló csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy az utóbbi 52 napban több mint kilencvenezer migráns lépte át a határt, többen, mint az azt megelőző időszakban ebben az évben összesen. Megemlítette, hogy szerdán 3300 fölé ment a regisztrált előállítottak száma, ez is rekord.

Abszurd felvetés

A miniszter beszélt arról a kiemelt sajtófigyelemről, amelyet Magyarország az elmúlt napokban kapott, Lázár szerint nem a tartalmi munkájukat érte kritika. Közölte, hogy a félrevezető híreket, tudósításokat nem tudják olyan mértékben cáfolni, mint szeretnék, mert az érdemi munkával foglalkoznak. Két pontra azonban külön kitért: szerinte az emberséges elbánás hiánya abszurd felvetés Magyarországgal kapcsolatban, majd megismételte Balog Zoltán bejelentését, miszerint 2011-12-ben ezer üldözött keresztényt fogadott be Magyarország. A migránsok ellátást kapnak, fedelet, ételt-italt, a menekültstátuszt megkapókról hosszú távon gondoskodnak, mondta a miniszter.

„Senki nem marad ellátatlanul – emelte ki Lázár, aki szerint az ország rossz hírét kelti, aki ellenkezőt állít. „Szolidaritást kérnek számon rajtunk azok, akik felénk nem tanúsítanak szolidaritást” – tette hozzá Lázár János, megjegyezve, hogy a káoszt nem úgy kell felszámolni, hogy az autópályán leülőknek adnak ételt. „Nem a segítséget viszik az emberekhez, hanem az embereket szállítják a menekülttáborokba, ahol segítséget kapnak” – mondta. Lázár János megköszönte minden magyar állampolgárnak a migránshelyzetben nyújtott segítséget. A máltaiaknak, az ökumenikusoknak és a vöröskereszteseknek pedig együttműködést ajánl a kormány.

Az uniós lista nem kötelező

Hírdetés

Szeptember 15-én éjfélkor életbe lép egy új helyzet – fejtette ki a tájékoztatón Lázár. Módosul a menekültkérelmek elbírálásának eljárása, rövidebb lesz az ügyintézés a hivatalos átlépőpontokhoz érkezők számára. Az eljárás maximum 12 napot vehet igénybe a jogerős elbírálásig, Németországban ez egy éves folyamat, tette hozzá. A Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal nem fogja figyelmen kívül hagyni, hogy Szerbia és Görögország biztonságos országnak minősül. Az unió – biztonságos harmadik országok – listájával kapcsolatban elmondta: eddig nemzeti hatáskörbe tartozott a kérdés, az uniós lista csak ajánlás lesz. A határt védeni fogja a műszaki határzár, a jogrendszer, a rendőrség és szükség esetén a hadsereg is, tette hozzá a miniszter. Csak remélni tudja a kormány, hogy a határzár elkészül és azt is, hogy ettől a migránsok másfele mennek majd. Könnyen lehet, hogy a 15-én előálló új helyzet miatt a szerb oldalon százak, ezrek várakoznak majd, nekik magyar civilek segíthetnek.

A kvótarendszerrel kapcsolatban kijelentette: az ésszerű vitától nem zárkózik el a kormány, de elsődleges célja a határ megvédése, a rendszer viszont nem ezt szolgálja. Nem járulnak hozzá ahhoz a javaslathoz, hogy európai menekülttábor létesüljön az országban, amelyet az Európai Bizottság felügyelne és akár százezer menekültet szállásolnának el benne. A kvótarendszerről a kormány nem tervez népszavazást. Kérdésre válaszolva elmondta: érkeznek a bevándorlókkal terroristagyanús személyek, ami az unió minden országában növeli a terrorveszélyt. Tudatta azt is, miszerint nem tervezik, hogy migrációs biztost nevezzenek ki, operatív törzs végzi a feladatot.

Orbán nem szidta meg Hendét?

Lázár János az első nemzeti közműszolgáltatóról is beszélt, ennek 1,2 millió fogyasztója van. Átveszik a Magyar Telekom hatvanezer ügyfelét is, ráadásul a GDF-Suezzel kötött megállapodás szerint már kétmillió ügyfelük lesz idén. Ezt követően az E.On és a Tigáz fogyasztóit is átveszik, 3,4 millió fogyasztónál lesz szolgáltató a magyar állam. Ezzel visszaállítják a privatizáció előtti állapotot, mondta.

Kitért arra is, hogy az Európai Bizottság szeptember 7-én arról értesítette Magyarországot, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződést jóváhagyja, teljesíti az Euratom előírásait.

Hende Csaba lemondásával kapcsolatban nem mondott több információt, csak azt, nem volt olyan ülés, ahol megszidta volna a miniszterelnök a volt honvédelmi minisztert.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »