Lázadoznak a MÁV utasai

Szerda délelőtt egy kisebb utasküldöttség nyújtott át követeléseket a MÁV-székháznál. A petícióban nehezményezik a rendszeres késéseket, tájékoztatási és egyéb problémákat, elsősorban a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon, de más agglomerációs járatokon is. Tüntetést helyeztek kilátásba, ha a MÁV nem változtat.

A tiltakozók elküldték az Indexnek a petíciójukat, amiből kiderül: közösségük tagjai 5-15 éve közlekednek vasúttal a munkahelyükre. (Mint közölték, több, több ezres létszámú Facebook-csoportot is képviselnek.) Az utóbbi időben, mint állítják, olyan jelentős minőségromlást tapasztaltak a szolgáltatásban, hogy kénytelenek fellépni az agglomerációból ingázók érdekében.

A Budapest Nyugati-Cegléd-Szolnok (100a) vonalon idén május óta különösen sok járat késik 20-60 perceket, vagy marad ki teljes mértékben, írják. Ezért a munkába járóknak reggel már legalább két vonattal előbb kell indulniuk, hogy időre beérjenek a munkahelyükre. Nem 5-10 perces késésekről van szó, a Monor-Nyugati távolságon (amely 34 perces út lenne) például a vonat kétnaponta rendszeresen további legalább 34 percet összeszed késésként. Egyéb napokon „csak” 10-15 perc a késés, ami már jó esetnek mondható.

Számos dolgozó munkahelye veszélybe kerül, ha pedig előbb indulnak, akkor nem tudni, hogy a gyerekeiket hogyan juttatják el iskolába-óvodába, közölték. Ugyanilyen gond a hazaút, mivel akkor pedig az állandó késések miatt rendszeres, hogy az óvoda, iskola már bezár, mire a szülő odaér, ez pedig további személyi konfliktusokat okoz a tiltakozók szerint.

A késéseken túl más problémákat is szóba hoztak az utasok: „a mávosok a helyzetek 90 százalékában totálisan tájékozatlanok, sőt, még kikérik maguknak, ha az utas kérdezni mer tőlük, merthogy ők sem tudhatnak mindent (a gyakorlatban: soha semmit). Nem tudjuk, ez miért van így, minden normális munkahelyen elvárás ugyanis, hogy aki a cég ruháját viseli, az felelős is a magatartásával a cég valamilyen szintű működéséért. A kiinduló állomásokon is gyakoriak az egymásnak ellentmondó információk, a hangosbemondó nem hallható, ha valaki már felszállt a vonatra, és elenyésző alkalommal fordul elő, hogy a kalauz végigmenjen és tájékoztassa a vonaton ülőket a várható indulásról és egyéb körülményekről.”

Hírdetés

További probléma, hogy a vonatok nem légkondicionáltak. A gyakran az indulásig napon álló, majd a nyílt pályán veszteglő vonaton, mivel „teli üveg” ablakok is vannak, amelyek nem húzhatók le, délutánonként 40 fok van.
Nincs hűtési lehetőség, illetve vizet sem osztanak. A MÁV a portál kérdésére válaszolva elmondta, hogy mintegy 6 milliárd forintot használnak fel arra, hogy a Kőbánya-Kispest és a Nyugati közötti szakasz állapotán javítsanak. A további tervekről az ősz elejére tervezett lakossági fórumon számolnak be.

A tiltakozók hasonló válaszokra számítottak, így előre beleírták petíciójukba, hogy „nem elég a fejlesztések keretében azt szajkózni, hogy majd, ha megjönnek az emeletes vonatok, milyen jó lesz, hiszen azok ugyanezen az elavult pályán, állandóan tönkremenő biztosítóberendezések mellett közlekednek majd, így csak azt érik el vele, hogy kétszer annyi ember ül majd egyidejűleg az álló vonaton. A felújításokat, eszköz-és berendezés-cseréket kellene elvégezni az érintett szakaszokon, megoldva persze a párhuzamos közlekedést ezzel egyidejűleg.”

Emellett: a semmitmondó válaszok helyett a késések miatti kompenzációrendszer kialakítása szükséges, és nem csak az Intercity-vonatok kapcsán, mivel a legtöbb utas a leggyakrabban az agglomerációból utazik be a fővárosba. Ahhoz, hogy ezek a vonatok ne késsenek annyit, érdekeltté kell tenni magát a szolgáltatót is, ez pedig a legjobban úgy működik, ha pénzügyileg érzik meg a nem pontos munkavégzés hátrányait.

Szerintük az utastájékoztatás gördülékenyebb működése érdekében arra lenne szükség, hogy a kalauz mindig azokat az információkat kapja meg, amelyeket a forgalomirányítás is, ezzel valós időben tájékoztatva az utasokat.

A halk hangosbemondót is szükséges fejleszteni, valamint a járműveken a tájékoztató monitorokon is meg kellene jeleníteni az elhangzó információkat. A petíció végén leszögezik: ha nem javítanak az utazási feltételeken, demonstrációt sem tartanak kizártnak.

atv.hu – Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »