Lázadás zajlik Orbán ellen

Lázadás zajlik Orbán ellen

Soros György interjút adott a Corriere della Sera nevű liberális olasz lapnak. Ebben egyebek közt a polgármesterekbe vetett reményéről, Donald Trumpról, egy Orbán Viktor-ellenes lázadásról és arról is beszélt, hogy őt a gazdagok támadják. Érdekes, hogy a milliárdos a Facebook alapító tulajdonosát azért kritizálja, mert a vezérelve a maximális profit. Soros egyébként nem bánta meg, hogy – a font mellett – az olasz lírát is megtámadta a kilencvenes évek elején.

Legújabb könyve olaszországi megjelenése alkalmából interjút adott a Corriere della Sera nevű olasz napilapnak Soros György. Ebben a tavalyi év kapcsán bekövetkezett reményvesztéséről beszélt, ugyanakkor idén már bíztató jeleket lát. Ahogy fogalmazott: „Két példát is említenék. A »szardíniák« jelensége, ami egy alulról induló mozgalom, amely borsot tört a – hogyishívják – ja igen, Salvini orra alá. És egy felülről induló jelenség:

Pont ezek a kérdések érdeklik a fiatalokat. Ha ezek a kezdeményezések továbbfejlődnek, és az alulról és felülről jövőket sikerül összekapcsolni, egy Európa és a nyitott társadalom számára nagyon előnyös mozgalom jöhet létre.”

Soros az új brüsszeli vezetést is dicsérte: „A klímaváltozás az új Európai Bizottság elsőszámú prioritása lett, és az állampolgárok kívánságai közt is az élre került. Mára az EU élen jár a klímaváltozás elleni harcban. Ezen felül el kell ismernem, hogy egy diszfunkcionális kiválasztási rendszerből egy meglehetősen jó és hatékony vezetés jött ki. Ezek meglepő és nagyon pozitív fejlemények.”

Ugyanakkor az amerikai milliárdos – tőle megszokott módon – kritizálta Donald Trumpot és Orbán Viktort az interjúban. Trump kapcsán elismeri, hogy „meggyőző” és „ügyes”, de ugyanakkor „csaló” és „nárcisztikus”. Az újraválasztása esélyeit jónak látja, mert „nagyon jól előkészült”. Soros szerint „a Facebook, amely nagyon fontos volt a 2016-os megválasztásában, még mindig úgy jelentetheti meg a jelöltek nyilatkozatait, hogy nem kell érte jogi felelősséget vállalnia, ha nem felelnek meg a valóságnak, mivel a törvény nem változott. Amíg Trump van hatalmon, nem is fog változni. Ezért a Facebook nagy segítséget jelent Trumpnak, mivel tudja, hogy kell használni a közösségi médiát, és le is aratja ennek a gyümölcseit. Az a baj, hogy Zuckerberg számára a vezérelv a profitmaximalizálás”.

Orbán Viktorról Soros megjegyezte, hogy

Hírdetés

Az olasz líra 1992-es megtámadásával kapcsolatos kérdésre, miszerint megbánta-e azt, Soros elmondta: „Semmit sem bántam meg, csak egyszerűen előre láttam az eseményeket. Ezért ezt az egyik sikeremnek tartom. Mindig a szabályok betartásával jártam el. Ha nem tartanám ezt megfelelő magatartásnak, nem védeném meg. Mindig külön kezeltem a piaci tevékenységemet és a piacok kapcsán kifejtett kritikáimat, és mindig nagyon nyitott voltam abban, ahogy változtatásokat kérjek. Például, támogatom  az Eliizabeth Warren demokrata elnökjelölt által javasolt, a gazdagokra kivetendő adót.”

Végül Soros arra a felvetésre, hogy miért utálják annyian, azt mondta, hogy „ma már csak egy értelmiséginek tartom magam, mivel egy ideje nem működök már a piacokon.

A kritikáim ugyanakkor sok gazdag és befolyásos embernek fájnak, ezért természetes, hogy meg akarnak semmisíteni, mivel zavarom az érdekeiket. És nem csak a gazdagok támadnak, de egyre nagyobb mértékben a politikusok is”.

Érdekesség, hogy Soros Orbán elleni új kijelentései a rövidebb, print lapban megjelent változatba már nem fértek bele.

www.mandiner.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »