Lázadás: egy zsidó terrorszervezet belülről

Lázadás: egy zsidó terrorszervezet belülről

Míg az elmúlt években, évtizedekben a palesztinok által elkövetett terrorcselekményektől volt hangos a világsajtó, ma már a legnevesebb lapok sem titkolják: Izrael új típusú terrorizmussal néz szembe, ezúttal a fiatal telepesek részéről.

Meglepő cikket közölt a The New York Times, amelyben a ciszjordániai Lázadás nevű zsidó szervezet fiataljairól írtak. Az egyikük, a 18 éves Mordechai Meyer az elmúlt néhány évet a barátaival Ciszjordánia északi részén töltötte, édesapja szerint a zsidó telepen egyszerű körülmények közt éltek.

Azonban az ifjabbik Meyerről egészen más véleménnyel van a Sin Bét, vagyis az izraeli belbiztonsági szolgálat. Ők ugyanis azt állítják, hogy a fiú egy zsidó terroristahálózathoz tartozik, melynek tagjai súlyos bűncselekményekkel gyanúsíthatók. Többek között egy júliusban történt gyilkossággal, mikor a ciszjordániai Kafr Duma nevű településen egy palesztin családra gyújtották rá a házukat, melyben egy csecsemő és szülei olyan súlyosan megégtek, hogy később belehaltak a támadásba.

A Lázadás nevű szervezet hat hónapja vált ismertté a nyilvánosság előtt, miután letartóztatták néhány tagját. A támadások azonban nem értek véget ezután sem, így a múlt hónapban zsidó szélsőségesek könnygázgránátot dobtak a palesztinai Beitillu nevű település egyik házába. A támadás után a tulajdonos elmondta: majdnem megfulladt, amikor feleségével és gyermekével megpróbált kimenekülni a házból. Az elkövetők pedig egy közeli falra ennyit írtak: „Bosszú”.

A Kafr Duma-i támadást még a vallásos cionisták is elítélték, követelve, hogy az elkövetőket állítsák bíróság elé. Azonban a telepesek közül néhányan úgy látják, hogy a Sin Bét csak eltúlozza azt a kockázatot, amit néhány tucat fiatal jelent. Ők attól tartanak, hogy a liberálisok és a világi erők a dumai esetet arra fogják használni, hogy lejárassák a telepeseket.

„Büntetőjogi értelemben ez egy szörnyű dolog” – mondta el a telepes mozgalom veterán vezetője, Yisrael Harel, aki szerint a Lázadás egy időzített bomba, de nem terrorizmus-, hanem szociológiai szempontból, mivel ez az egész telepes közösséget sérti.

Hírdetés

Zsidó királyságot akarnak

Az izraeli belbiztonsági szolgálat szerint a Lázadás kemény magját mintegy 30-40 aktivista alkotja, akik két-három osztagban tevékenykednek és tűzbombákat, valamint festékspray-t használnak az akcióik során.

A szervezet eszméiről a kiáltványuk árulkodik, amit nemrég a Sin Bét hozott nyilvánosságra. Ebből kiderül, hogy Izrael állam összeomlását várják, beleértve annak a demokratikus kormányát és a bíróságait is, amelynek helyén egy zsidó királyságot alapítanának, ahonnan minden nem zsidót kiutasítanának. A kiáltvány szerzője Moshe Orbach volt, aki az írásából azt sem hagyta ki, hogy miként kell felgyújtani a mecseteket és a palesztin házakat.

A keresztény templomokkal kezdték

A Sin Bét szerint a Lázadás alapítói 2013 őszén fogalmazták meg az eszméiket. A szélsőségesek először keresztény templomokat támadtak meg, azonban később már olyan házakat is felgyújtottak, amelyek nem voltak üresek, hanem benn aludt az egész család.

Érdekes módon a Lázadás néhány gyanúsítottja megbecsült, vallásos cionista családból származik. Például a már említett Mordechai Meyer édesapja rabbi, az édesanyja pedig idősekkel foglalkozik. A Kafr Duma-i támadás fő gyanúsítottja, a 21 éves Amiram Ben-Uliel pedig egy rabbi és egy tanár fia.

A The New York Times felhívja a figyelmet, hogy a Lázadás eltér a régebbi zsidó terrorista szervezetektől. Míg a Zsidó Underground nevű szervezet – ami a nyolcvanas években palesztin polgármestereket és diákokat gyilkolt – nagyrészt a harmincas éveikben járó veteránokból állt, addig a Lázadásnak nagyrészt olyan fiatalok a tagjai, akik kiestek a középiskolai oktatásból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »