Lavrov szerint a lengyel-fehérorosz migránsválság miatt is a Nyugatot terheli a felelősség

A Nyugatot terheli a felelősség a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs válságért – jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában.

"A fő felelősség természetesen azokat terheli a migrációs válságban, akik előidézték azt" – mondta Lavrov sajtótájékoztatóján.

A nyugati államok – beleértve a NATO- és európai uniós tagországokat – éveken át próbálták a Közel-Keleten és Észak-Afrikában ráerőltetni életmódjukat az emberekre, miközben Oroszország ismételten arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat "káoszt" okoz az olyan országokban, mint például Afganisztán és Irak – figyelmeztetett a miniszter.

Lavrov emlékeztetett arra: amikor Törökországból jöttek a menedékkérők, akkor az EU forrásokkal segítette Ankarát, hogy török területen maradjanak. Feltette a kérdést, hogy miért nem lehetne ezt Fehéroroszország esetében is megtenni?

A migránsok nem akarnak sem Törökországban, sem Fehéroroszországban maradni, hanem az EU-ba akarnak menni, amely – mint fogalmazott – hosszú éveken át népszerűsítette és reklámozta életmódját.

Jelenleg migránsok ezrei próbálnak Fehéroroszország felől bejutni Lengyelország és ezzel az Európai Unió területére. Lavrov hangsúlyozta, hogy a helyzetet a nemzetközi humanitárius jog alapján kell megoldani.

Hírdetés

A fehérorosz vezetés a nap folyamán bejelentette, hogy humanitárius segélyt küld a határtérségbe.

A fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság kiemelt témája volt Lukasenka és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi telefonbeszélgetésének is. A fehérorosz államfő hivatala szerint a két vezető mindenekelőtt "a lengyel fél civilekkel szemben tanúsított kemény fellépéséről" egyeztett. Komoly aggodalomra ad okot Minszk szerint az is, hogy Lengyelország katonai egységeket vezényelt a határhoz.

Lukasenka meséje szerint az EU-s maffiahálózatok csak úgy hozzák-viszik országában a sáskákat

Az Európai Unióban működő maffiaszervezetek intézik a migránsok szállítását – állította kedden a fehérorosz elnök, akit a Nyugat azzal vádol, hogy az ő rendszere szervezi a Fehéroroszországból a szomszédos uniós tagállamokba irányuló migránsáradatot, megtorlásul az Európai Unió által az országa ellen elrendelt szankciókra.

Aljakszandr Lukasenka a Nacionalnaja Oborona (Nemzetvédelem) című orosz újság főszerkesztőjének adott interjúban kijelentette, hogy kedden kétezer "vagy talán több" ember gyűlt össze Minszk különböző részein, és indult el a lengyel határ felé. Az interjúban, amelyből a BelTA fehérorosz hírügynökség közölt részleteket, Lukasenka kijelentette: "ezt a tranzitot emberek biztosítják". "Repülővel szállítják ide őket, majd viszik a határra, ahol az övéik – lengyelek, németek, ukránok – veszik át őket. És mindezt pénzért" – jelentette ki Lukasenka.

A fehérorosz elnök szerint a Lengyelországban elfogott embercsempészek között nem voltak fehéroroszok, csak két orosz állampolgár. Az embereket a határon átdobó csempészek szerinte németek, és mindenekelőtt lengyelek, ukránok és litvánok. "Saját maffiaszervezetet hoztak létre, amely az átutaztatást biztosítja" – jelentette ki Lukasenka, aki szerint a migránsokat már várják Németországban és Franciaországban, "Fehéroroszország ennek az útnak csak az egyik szakasza".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »