Lavrov: senki sem siet a tálibok elismerésével

Egyetlen ország sem siet a tálibok hivatalos elismerésével, Oroszország is az új afgán vezetés konkrét intézkedéseinek mérlegelésével fog dönteni az ügyben – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak Dusanbéban, ahol a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) a csúcstalálkozóját tartja.

Hírdetés

Lavrov szerint egyelőre mindenki csak az olyan folyó ügyekben tárgyal a Kabulban hatalomra jutott radikális iszlamistákkal, mint a biztonság, az állampolgári jogok biztosítása és a diplomáciai képviseletek rendes működésének biztosítása. Mint mondta, a tálibok megígérték, hogy harcolni fognak a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem ellen, elejét veszik az Afganisztán területéről a szomszédos országok ellen kiinduló terrortámadásoknak, valamint azt állították, hogy nem áll szándékukban destabilizálni a szomszédjaikat, és az afgán társadalom valamennyi szegmensét képviselő kormányt fognak felállítani.
   
“Mi, miként a világ országainak túlnyomó többsége, üdvözöltük ezt a megközelítést, és most azt figyeljük, hogy miként valósul meg a gyakorlatban. Természetesen még túl kevés idő telt el ahhoz, hogy végleges következtetéseket vonjunk le” – mondta Lavrov.
   
“A jelen szakaszban aktuális kérdésekben állunk velük kapcsolatban, elsősorban azokban, amelyek a közép-ázsiai szomszédainkat fenyegető kockázatok elhárításával kapcsolatosak” – tette hozzá.
   
Mint mondta, Moszkva semmilyen feltételt nem támaszt a tálibokkal szemben, és arra figyel, hogy teljesítik-e az önként vállalt kötelezettségeiket.
   
Sztanyiszlav Zasz, az ODKB főtitkára a sajtónak elmondta: a védelmi szövetség tagjai egységesek abban, hogy segítséget nyújtanak Tádzsikisztánnak, ha kiéleződik a helyzet az Afganisztánnal közös határán. A tisztségviselő ezt azután mondta el, hogy Dusanbében Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán külügy- és védelmi miniszterei, valamint nemzetbiztonsági titkárai megvitatták az afgán helyzetet.
   
Erről kiadott közös közleményében az ODKB sürgette az ottani polgári lakosság humanitárius segélyezésének kiterjesztését.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »