Lavrov: Németországnak felelnie kell Oroszország kérdéseire

Lavrov: Németországnak felelnie kell Oroszország kérdéseire

2024. 08. 19.

Németországnak felelnie kell Oroszország minden kérdésére az Északi Áramlat gázvezetékek ellen 2022 szeptemberében elkövetett „terrorcselekményt” illetően – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyijának adott interjúban, amelyről készült videót a napilap Telegram-oldalán tették közzé.

„Németországnak minden kérdésre felelnie kell. Először is fel kell hagyniuk azzal, hogy kategorikusan elutasítják azon tények közzétételét, amelyeket nem tudtak nem észrevenni. És amikor az általunk követeltelt bármilyen információt a hivatalos csatornákon keresztül nem kapunk meg, de újságcikkekben felmerül, mégpedig egy időben, ha jól emlékszem, három német lapban is, Amerikában pedig a The Wall Street Journalben, ez felvet olyan gondolatot, hogy mindez csak színjáték” – nehezményezte Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy az ukránok maguk, amerikai segítség nélkül nem tudták volna végrehajtani az Északi-Áramlat elleni szabotázsakciót. „Most pedig olyan próbálkozásokat látunk, hogy a történteket megpróbálják részeg tisztek nyakába varrni, akik velük italozó üzletemberekkel közösen eldöntötték, hogy megtanulnak búvárkodni, vagy felbéreltek valakit a feladatra. Ez komolytalan!” – szögezte le Lavrov.

„Még abban az esetben is, ha a német sajtóban említett ukránok közül valakik valóban részt vettek az akcióban, egyedül akkor sem tudták volna végrehajtani azt. Ahogy azt nálunk mondják, világos, hogy a parancs legfelülről érkezett egy ilyen terrorcselekmény végrehajtására, a Nyugat esetében pedig a legfelül Washingtont jelenti” – hangsúlyozta.

Hírdetés

Lavrov úgy fogalmazott, hogy a mostani művelet a figyelem elterelését szolgálja a valódi elkövetőkről, illetve „a terrorcselekmény” megrendelőitől. Mint mondta, továbbra is egy átlátható nemzetközi vizsgálatot fognak követelni az ügyben.

Kijelentette: „Szégyen, hogy Németország némán tűri, hogy megfosztották tartós energiaellátásától, és ebből következően gazdasági jólététől, ami hosszú-hosszú évtizedekig fejlődésének alapját jelentette megbízható és elfogadható árú orosz gázszállítások formájában”.

Lavrov egyúttal leszögezte, hogy Moszkva „terrorista rezsimnek” tartja a kijevi vezetést. „Számunkra teljesen világos, hogy ez egy nárcisztikus, terrorista rezsim, amelyet eredetileg egy az Egyesült Államok közvetlen támogatásával végrehajtott államcsíny eredményeképpen hoztak létre”.

A német sajtó a múlt héten arról cikkezett, hogy a német főügyész az Északi Áramlat 2022 szeptemberében történt felrobbantásával kapcsolatban elfogatóparancsot adott ki egy ukrán állampolgár ellen. A gyanúsított utolsó ismert tartózkodási helye pedig Lengyelországban volt. Két további ukrán állampolgárt, egy férfit és egy nőt is gyanúsítanak, akik búvárként vehettek részt a gázvezeték megrongálásában.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »