Lavrov: Moszkva elkötelezett a konfliktus diplomáciai rendezése mellett – Medvegyev: bohócokkal nem tárgyalunk

Oroszország elkötelezett az ukrajnai konfliktus politikai és diplomáciai rendezése mellett, de az ukrán fél és nyugati támogatói komoly akadályokat gördítettek a béketárgyalások újraindítása elé – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor pénteken Moszkvában fogadta Li Huit, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját.

A tárgyalásról az orosz külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint Lavrov köszönetét fejezte ki azért a "kiegyensúlyozott álláspontért", amelyet a kínai fél képvisel az ukrán válság ügyében. Egyúttal méltatta Peking készségét arra, hogy pozitív szerepet vállaljon a rendezésében.

Nagyra értékelte Li személyes hozzájárulását az orosz-kínai átfogó stratégiai együttműködés megerősítéséhez, és üdvözölte, hogy új minőségében érkezett Moszkvába, ahol 2009 és 2019 között hazája nagykövete volt.

A felek egyebek mellett kifejezték készségüket az orosz-kínai külpolitikai együttműködés további erősítésére, aminek célja a moszkvai tájékoztatás szerint mindig is a béke és a stabilitás fenntartása volt a régióban és az egész világon.

Az ukrajnai válság politikai rendezésére meghirdetett kínai béketerv ügyében tárgyalva Li a hónap közepén Kijevet kereste fel.

Hírdetés

Medvegyev: a bohóc Zelenszkijjel nem fogunk tárgyalni a békéről

Dimitrij Medvegyev Vietnámban tett látogatása során beszélt arról a TASZSZ tudósítása szerint, hogy „minden konfliktus tárgyalásban ér véget, de ameddig a bohóc Zelenszkij vezeti a jelenlegi rezsimet Kijevben, nem lesz béketárgyalás”.

Hozzátette, hogy előbb-utóbb tárgyalni kell egy megállapodásról:

Mindig minden tárgyalásban végződik. Ez elkerülhetetlen, de amíg ezek az emberek hatalmon vannak, addig Oroszország hozzáállása nem változik a tárgyalások tekintetében.

A volt orosz elnök úgy véli, hogy az ukrajnai konfliktus évtizedekig is elhúzódhat, „ha a jelenlegi kijevi hatalmi rendszer náci jellegét nem gyökérkezelik”.

(MTI – Mandiner)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »