Lavrov felszólította a Nyugatot, hogy ne akadályozzák a terroristákkal való leszámolást Idlebben

Lavrov felszólította a Nyugatot, hogy ne akadályozzák a terroristákkal való leszámolást Idlebben

A szaúdi külügyminiszter Adel Al-Dzsubeir azt mondta, hogy tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a Szíriával kapcsolatos politikai megoldással kapcsolatban. Szergej Lavrov ugyanis korábban kijelentette, hogy felmerült a gyanúja annak, hogy megtervezett módon vegyi fegyvereket fognak bevetni Idlebben. És felszólította a Nyugatot, hogy különböző hamis ürügyekkel ne akadályozzák azokat a katonai műveleteket, melyek a terroristák megsemmisítésére irányulnak Idlebben.

A szaúdi kollégájával Adel Al-Dzsubeiral tartott közös sajtótájékoztatón Lavrov elmondta, hogy Washington azt szeretné, hogy a különböző terrorista csoportok Szíriában maradjanak és harcoljanak a állam ellen. És meg van győződve arról, hogy azért készítenek elő vádakat Damaszkusz ellen az Idleb ellen előkészített hamis vegyi támadással kapcsolatban, hogy megakadályozzák az ottani terrorista csoportok likvidálását. Washington Szíriával kapcsolatos hozzáállása ugyanis: ,,önző és nem együttműködő,,.

Lavrov azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy számára sokkal fontosabb a rendszer leváltása mint a terrorizmus elleni harc. Azonban az országa kész együttműködni velük a Közel-Kelet problémáinak megoldásában. Az Egyesült Államok azonban minden esetben kikerüli ezt.

Az orosz külügyminiszter azt is kijelentette, hogy a nyugati szövetségesek korábban elbuktak amikor szakértőket és független megfigyelőket küldtek a vegyi támadás kivizsgálására.

,,Az amerikaiak pedig azt mondták, hogy a légicsapásaik során minden vegyi fegyvert megsemmisítettek Szíriában. Akkor most hogyan vádolhatják a szíriai hadsereget vegyi támadással Idliebben?,,

Hírdetés

Al-Dzsubeir azt nyilatkozta, hogy Lavrovval megvitatták a Szíriával kapcsolatos politikai lehetőségeket, még pedig úgy, hogy megmaradjon a területi egység, a stabilitás és a biztonság.

Al-Dzsubeir Jemennel kapcsolatban egyetért abban, hogy politikai megoldást kell találni az Öböl menti Együttműködés és az ENSZ Biztonsági Tanács közreműködésével. És azt is kijelentette, hogy Szaúd Arábia támogatni fog minden Irán elleni szankciót, ugyanis: ,,Szaúd Arábia úgy látja, hogy az Iránnal kapcsolatos nukleáris egyezmény nagyon gyenge.,,

Érdemes azt is megemlíteni, hogy az orosz védelmi miniszter korábban azzal vádolta a Nuszra Frontot, hogy együttműködik a ,,fehér sisakosok,, nevű szervezettel azért, hogy provokációt hajtsanak végre Idlebben, melynek alapján Damaszkuszt vegyi fegyverek bevetésével lehet vádolni. Ugyanis információik vannak arról, hogy a ,,fehér sisakosok,, nevű szervezet tagjai vegyi támadást készítenek elő Idleb környékén. Olyan információk is felmerültek, hogy a Nuszra Front és más fegyveres csoportok elkezdtek letartóztatni és összegyűjteni fiatalokat, férfiakat és gyerekeket. A családjaik pedig attól félnek, hogy a fiatalokat és a gyerekeket akarják felhasználni a vegyi támadással kapcsolatos forgatókönyvhöz. Később pedig a szíriai hadsereget vádolják majd ezeknek a fegyvereknek a bevetésével.

Más részről viszont Lavrov megegyezett a szaúdi féllel az orosz elnök Vlagyimir Putyin szaúd-arábiai látogatásáról, mégpedig a Saudi Aramco és különböző orosz cégek, köztük a Gazprom közötti együttműködéssel kapcsolatban.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Almayadeen)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »