Lavrov a Navalnij-ügyről: a német orvosok hallgatnak

Lavrov a Navalnij-ügyről: a német orvosok hallgatnak

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Navalnij-ügyről egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, Berlin azt ígérte, hogy hamarosan konkrét tényeket közöl a Navalnij-üggyel kapcsolatban. Az orosz diplomácia vezetője úgy fogalmazott, „kénytelen hangosan kimondani”, hogy a német igazságügyi minisztérium a berlini külügyi tárca álláspontja miatt késlekedik az orosz főügyészség jogsegélykérelmének megválaszolásával.

Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov, right, gives a news conference at the 74th session of the United Nations General Assembly at the UN headquarters of the United Nations in Manhattan, New York, United States.

Hírdetés

Az orosz külügyminiszter – sputniknews.com    

Lavrov szerint Oroszországnak nincs takargatnivalója az üggyel kapcsolatban, mert minden szükséges intézkedés megtörtént attól kezdve, hogy Navalnij rosszul lett a repülőgépen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy akik óránként követeltek nagy hangon beszámolót a politikus egészségi állapotáról, amíg Omszkban kezelték, Berlinben több mint egy héten át nem sürgették a tájékoztatást.
   
Kifogásolta, hogy „minden a régi forgatókönyvek szerint történik”, és a helyzet a Szkripal-ügyre és más, hasonló esetekre hasonlít, amikor Oroszországot „alaptalanul megvádolták”, de a vizsgálati eredményeket titkosításra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra. Megjegyezte, hogy Szergej Szkripal volt orosz hírszerzőt és lányát – akit a brit kormány szerint orosz ügynökök kíséreltek meg megmérgezni – „senki sem látja”.
   
Lavrov azt mondta, érdeklődésére uniós országok képviselői közölték vele: London a Szkripal-üggyel kapcsolatban – amely számos orosz diplomata kiutasításához (és moszkvai válaszlépésekhez) vezetett – azóta nekik sem mutatott be bizonyítékokat. Az orosz külügyminiszter erős jelzőkkel bírálta a Navalnij-ügyben Moszkvával szemben megfogalmazott nyugati követelések hangnemét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »