Lavrov: a Krím elcsatolása "eldöntött ügy"

Lavrov: a Krím elcsatolása "eldöntött ügy"

Az ukrán vezetés azzal a követeléssel fordult más országokhoz, hogy ne küldjenek megfigyelőket a szeptemberi orosz választásokra – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden egy moszkvai tanácskozáson.
Lavrov – tass.com

Tarthatatlannak nevezte a Krím, valamint a Donyec-medencei orosz állampolgárok választási részvétele ügyében megfogalmazott ukrán kifogásokat. Az Ukrajnától 2014-ben – az államok túlnyomó többsége által el nem ismert népszavazás nyomán – elcsatolt félsziget kérdését „eldöntött ügynek” nevezte. Lavrov azt hangoztatta, hogy a Donyec-medence orosz iratokkal rendelkező lakosainak joguk van szavazni, függetlenül attól, hogy hol élnek.

Az orosz diplomácia vezetője szerint Ukrajna élni fog a helyzettel, hogy a Nyugat részéről többen megpróbálnak nyomást gyakorolni Oroszországra, ahol szeptember 17-19. között fognak szavazni a szövetségi parlamenti alsóház mandátumairól. Ezzel egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, további háromét pedig közvetve választják meg, és eldől majd 39 regionális törvényhozás sorsa is.

Hírdetés

Russian Presidential Spokesman Dmitry Peskov Mikhail Metzel/TASS

Peszkov – tas.com    

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök küszöbönálló washingtoni látogatása sem az orosz-amerikai, sem az orosz-ukrán kapcsolatokra nem jelent kockázatot. Kifejezte reményét, hogy az Egyesült Államok élhet majd az ukrán vezetőre gyakorolt befolyásával annak érdekében, hogy rávegye őt a Donyec-medencei konfliktus rendezését célzó minszki megállapodások, valamint a „normandiai négyek” 2019 decemberében Párizsban megtartott csúcstalálkozóján elért egyezség végrehajtására. Megjegyezte ezzel kapcsolatban, hogy Moszkva nem kíván beavatkozni két szuverén állam kapcsolataiba.

Zelenszkijt a tervek szerint szerdán fogadja majd Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »