Lavinát indított el Trump?

A Német Iparszövetség aggódik az amerikai adóreform miatt, és követeli, hogy a német vezetés haladéktalanul reagáljon az új helyzetre.

Az amerikai adóreform egyértelműen hátrányos a német ipar számára – jelentette ki Joachim Lang, a Német Iparszövetség (BDI) igazgatója. Egyúttal élesen bírálta az új amerikai törvényt, mondván, hogy az nem egyeztethető össze a nemzetközileg elfogadott adópolitikai elvekkel és egyébként is protekcionista jellegű. Lang sürgeti Németországot, hogy haladéktalanul vegye fel a kesztyűt, mivel az amerikai törvényhozás által elfogadott adóreform lényegesen fokozni fogja a nemzetközi adóversenyt. Az amerikai társasági adó új mértéke ugyanis 21 százalék lesz, ami jóval elmarad az OECD-országok átlagosan 25 százalékos adójától.

A Német Iparszövetség szerint az amerikai adójogi változások arra fogják sarkalni a vállalatokat, hogy az USA-ba irányítsák át befektetéseiket. Az amerikai lépés mögötti logika dióhéjban nem más, mint hogy az adópolitika egyben ösztönzés az USA-ban való letelepedésre.

Hírdetés

Minderre tekintettel a BDI vezetője felszólítja az újonnan megalakuló német szövetségi kormányt, legyen az bármilyen színezetű, hogy a lehető leggyorsabban strukturálisan újítsa meg a német társasági adó törvényt.

Lang megengedhetetlennek nevezte az Ecofin (az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa) keddi kezdeményezését is, amelynek értelmében a digitális gazdaságra akarnak magasabb adókat kivetni. Ezzel egyrészt provokálják az Egyesült Államokat, mivel főként amerikai vállalatokat érintene a szigorítás, másrészt az ipar 4.0. kategóriába tartozó német vállalatokat is hátrányosabb helyzetbe hoznák.

Az ilyen lépések helyett a német gazdasági szakember azt ajánlja, hogy mind az Egyesült Államoknak, mind az EU-nak vissza kell térnie a nemzetközileg elfogadott adópolitikai elvekhez, és meg kell erősíteniük az együttműködésüket.

Az egyoldalú intézkedések veszélyeztetik a nemzetközi adórendszer integritását és károsíthatják a globális értékteremtést – tette még hozzá.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »