Latorcai Csaba: Szent László király összeköti a közép-európai nemzeteket

Latorcai Csaba: Szent László király összeköti a közép-európai nemzeteket

Szent László nem csak a magyarok és a magyar nemzet számára fontos, hiszen összekötő kapocs a közép-európai nemzetek között – mondta a Miniszterelnökség államtitkára szombaton Budapesten.

Latorcai Csaba a Lovagkirály című kötet második kiadásának bemutatóján példaként említette, hogy Szent László Lengyelországban született, Erdély védőszentje, Zágrábban püspökséget alapított és Nyitrán halt meg.

Az államtitkár rámutatott, bár Szent István királyt nevezzük az államalapítónak, de egészen Szent Lászlóig a magyar királyság tele volt belső feszültséggel és kívülről is számos támadás érte. „Merem állítani” – mondta Latorcai Csaba, hogy Szent Lászlóval zárult le az államalapítás folyamata, ugyanis a belső harcok okozta anarchiából megmentette a nemzetet, és hősiesen védte az ország határait a külső támadásokkal szemben. Mindezekkel megteremtette a nemzet nyugodt fejlődésének a lehetőségét.

Szent László a magyar egyház számára is maradandót alkotott: 1083-ban szentté avattatta István királyt, a fiát, Imre herceget és annak tanítóját, Gellért püspököt. „Szent László örökségének ápolását tekintve a feladatunk, hogy az Európa és Magyarország előtt álló morális kihívásokat, biztonsági kihívásokat megfelelően kezeljük, adjunk ezekre határozott, egyértelmű válaszokat és így egy, a hitében és kultúrájában megerősödő magyar nemzetet tudunk átadni utódainknak, hogy az egyúttal garantálhassa Európa további 1000 éves keresztény jövőjét” – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, Magyarország Alaptörvényének nemzeti hitvallásában kinyilvánították, hogy –örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk”. Ez a meggyőződés vezeti a kormányt, amikor forrásokat biztosít a „kulturális örökségünk” ápolására és a nemzet határokon átívelő egyesítésére.

Hírdetés

Emlékeztetett, hogy 2010 előtt a szocialista liberális kormányok időszakában a nemzetpolitikai célokra alig több mint 9 milliárd forintot fordítottak évente, mostanra azonban már eljutottak oda, hogy több mint 90 milliárd forintot fordítanak a magyar kultúra határokon átívelő támogatására.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent László a magyar történelem egyik legfontosabb személyisége.

Gór Csaba önkormányzati képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke közölte, Szent László példájából okulva meg kell érteni, hogy jelenleg ugyanúgy a „saját országunk, a saját kultúránk, saját vallásunk függetlenségért harcolunk”. Közép-Európa és Magyarország régóta nem tapasztalt biztonsági válsággal éli napjait, mindenki a bőrén érzi a háború, a szankciók és az energiaválság hatásait.

A könyv második kiadása a Miniszterelnökség támogatásával, valamint a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület, a Hierotheosz Egyesület és az Ung-Tisza-Szamos-Túr Határmenti Turisztikai és Természetvédelmi Egyesület és a Kolozsvári Iskola Alapítvány közreműködésével valósult meg.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »