„Látjuk, hogy vannak problémák, de még nem merjük kimondani”

„Látjuk, hogy vannak problémák, de még nem merjük kimondani”

Tovább folytatja a harcot a Független Diákparlament a XXI. századi oktatási rendszerért, mondta a szervezet képviselője a március 15-i tüntetésük után. A közoktatási rendszer eddigi eredményeivel azonban a szülők sem elégedettek. A Szülői Hang Közösség közvélemény-kutatásából kiderült: a megkérdezettek 71 százalék szerint az egyénre szabott oktatás szinte soha nem valósul meg az iskolákban. Ami pedig az állami tankönyveket illeti: a szülők 80 százaléka elégedetlen azok minőségével.

„Évek óta konstruktív ötletekkel álluk elő azért, hogy egy modern és egy korszerű oktatásban tanulhassunk. Hogy oktatásunk versenyképes legyen az európai diákokéval” – fogalmazott Ország Olivér, a Független Diákparlament szóvivője az Operaháznál március 15-én, ahol több ezren tüntettek a jövő oktatásáért.

 Az elmúlt pár hétben a diákok már harmadszorra hívták utcára az embereket. Az Operától, egészen a Múzeumkertig meneteltek, ahol a márciusi ifjak követelései mellett, saját 12 pontjukat is felolvasták. A Független Diákparlament képviselője másnap azt mondta: továbbra is folytatják törekvéseiket a 21. századi oktatásért.

„A legfontosabb üzenete ennek a napnak az az volt, hogy van remény, és hogy a fiatalok, az Y-generáció felébredt, és megmutatták, hogy belépnek a közéletbe, hogy tudatosak, hogy aktív állampolgárok lesznek, akkor is, ha erre az iskolarendszer nem készíti fel őket” – emelte ki Gyetvai Viktor.

Hírdetés

Hasonlóképpen vélekedik az egyik budapesti gimnázium tanára is. „Örülök neki, hogy a diákok önszervező módon meg tudtak fogalmazni néhány pontot, ugyanúgy csatlakoztak ahhoz a gondolathoz, amely kritikusan, néha a lényegre látóan próbál elmondani a mai Magyarországról. Hát meglátjuk, hogy ennek mi lesz az eredménye” – nyilatkozta Diószegi Ender magyar-történelem szakos tanár.

A közoktatási rendszer eddigi eredményeivel azonban a szülők sem elégedettek. A Szülői Hang Közösség közvélemény-kutatásából kiderült: a megkérdezettek 71 százaléka szerint az egyénre szabott oktatás szinte soha nem valósul meg az iskolákban. A készségfejlesztésre irányuló módszereket pedig 60 százaléka úgy véli, ritkán, vagy soha nem alkalmazzák.

„Érdemes ezen elgondolkodni, hogy ennek vajon mi az oka. Biztos, hogy sok oka van. Egyrészt azt látjuk, hogy a szülők inkább az iskolákat egymással hasonlítják össze, azt mondják, hogy jó az iskola, mert egy kicsit jobb mondjuk mint a szomszéd iskola, az is biztos, hogy érzelmileg kapcsolódnak az iskolához, hiszen besegítenek akár alapítványi támogatással, akár egyéb módokon, és emiatt érthető, jobbnak értékelik a saját iskolájukat. De mindemellett azt gondoljuk, hogy a szülőknél sokszor talán nem elég magas az igényszint. Látjuk, hogy vannak problémák, de még nem merjük eléggé kimondani azt” – vélekedett Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

Továbbá a szülők csaknem 70 százaléka ellenzi az állami egyentankönyv-rendszert. A 11 ezer megkérdezett többsége elégedetlen azok minőségével is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »