Latin-Amerikában már csak így szokás

Latin-Amerikában már csak így szokás

Az argentin elnök gyilkos terroristának bélyegezte kolumbiai kollégáját. Bogotá erre fel diplomatákat utasított ki.

Ennek az az oka, hogy Javier Milei argentin elnök a CNN televíziónak adott egy interjút, amelyben „gyilkos terroristának” nevezte Gustavo Petro kolumbiai elnököt. Ezzel arra utalt, hogy Petro az 1980-as években az M-19 gerillacsoport tagja volt.

A személyes sértegetések a dél-amerikai politika mindennapos részei, de Milei amúgy is jeleskedik ebben.

A dél-amerikai államfők általában nem toleránsak. Amellett, hogy Milei Petrót terroristának bélyegezte, azt is felvetette, hogy az ő uralma alatt Kolumbia a következő Venezuelává vagy Kubává válhat.

Venezuelában mészárlás folyik”

– mondta egy interjúban.

Hírdetés

Ez tényleg példátlan, akárcsak a kubai börtönsziget. És aztán vannak mások, akik ugyanabba az irányba tartanak, mint Kolumbia Petro úrral. Nos, nem várhatsz sokat valakitől, aki gyilkos terrorista volt, ugye?”

Az utolsó kérdés arra utalt, hogy Petro az 1980-as években tagja volt az M-19 gerillacsoportnak, amely háborút folytatott az állam ellen, és amelynek tagjai 1985-ben elfoglalták a bogotai Igazságügyi Palotát, és több mint 300 embert ejtettek túszul.

A biztonsági erők ezt követően ostrom alá vették az épületet, és több mint 100 ember halt meg a két fél közötti harcban. Kolumbiában ez az esemény a „28 órás terror” néven ismert.

Petro azonban nem vett részt az eseményen, mert akkoriban börtönben volt. Az egész csoport több mint harminc évvel ezelőtt feloszlott, és Petro soha nem csinált titkot a tagságából.

Az ország első baloldali elnökének múltját gyakran kritizálják Kolumbiában, de ez soha nem okozott akkora felhajtást, mint Milei megjegyzései. A kolumbiai külügyminisztérium szerint Milei megsértette Petro „méltóságát”, és most több argentin diplomatát kiutasítanak az országból. Azt azonban nem közölte, hogy hányat.

A mexikói elnököt furcsa módon az a két jelölt védi, akik López Obradort akarják leváltani a júniusi választásokon. Mindketten azt mondták, hogy Mileinek tisztelettel kellene bánnia López Obradorral, bár utóbbi hízelgésnek veheti, hogy Milei „ignoráns”-nak nevezte őt. Maga López Obrador korábban „fasiszta ultrakonzervatívnak” nevezte Mileit.

Mellesleg az argentin elnök elrendelte a Télam állami hírügynökség bezárását. Az épületeket rendőrök vették körül, és a munkatársaknak azt mondták, hogy legalább egy hétig ne menjenek be dolgozni. A Télam honlapja is eltűnt. Helyette egy felirat jelent meg, amely szerint az oldal „felújítás miatt kikapcsolt állapotban van”. Milei szerint az ügynökség a peronizmus szócsöve, amely most ellenzékben van.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »