Láthatóvá váltak a Ferenc József híd roncsai a Duna medrében

A Szabadság híd alatt láthatók a folyóban a második világháborúban felrobbantott Ferenc József híd maradványai. Bár a hídon az elmúlt évtizedekben több alkalommal is végeztek helyreállítási munkálatokat, a Duna medrében heverő roncsokat nem hozták a felszínre.

Emberemlékezet óta nem volt ilyen alacsony a Duna vízállása. Az elmúlt időszakban így egyre több tárgy került szárazra. Dunakeszinél egy évekkel ezelőtt eltűnt autó került elő emberi maradványokkal. Érdnél egy feltehetően a 18. század közepén elsüllyedt hajó értékes rakományára bukkantak a szakemberek, miután hobbirégészek felhívták a figyelmüket arra, hogy az időlegesen kiszáradt folyómederben több száz éves tárgyakat találtak.

A napokban pedig a legnagyobb közösségi oldalon, a Facebookon tűntek fel felvételek, amelyeket a járókelők a Szabadság híd környékén készítettek az 1945 januárjában felrobbantott Ferenc József híd roncsairól, amik a Duna alacsony vízállása miatt láthatóvá váltak.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmienkahaz%2Fposts%2F1995356810508207&width=480&show_text=true&height=653&appId

Hírdetés

A mai Szabadság híd helyén egykor a Ferenc József híd állt, amelyet 1896. október 4-én adtak át az uralkodó, Ferenc József jelenlétében, aki maga verte be az utolsó szegecset a hídba. A hídon két évvel később a villamosközlekedés is elindult. A hidat 1945 januárjában végül a német hadsereg robbantotta fel Budapest ostroma idején.

Az ostrom után egy ideig egy szovjetek által készített pontonhíd állt a híd romjain, amelyet jégzajlás sodort el 1946 januárjában.

A Szabadság híd helyreállítása 1946 tavaszán kezdődött el, a forgalom előtt 1946. augusztus 20-án nyitották meg. Bár beleépítettek egyes Dunából kiemelt elemeket, a felrobbantott híd más részei azóta is a folyóban hevernek.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »