László Csaba: a DAC előbbre jár

László Csaba: a DAC előbbre jár

A DAC futballcsapata 3:0-ra legyőzte a László Csaba vezette román élvonalbeli sepsiszentgyörgyi együttest a kedd esti, felcsúti felkészülési mérkőzésen. Peter Hyballa vezetőedző ezúttal is több fiatal játékost kipróbált.

A Puskás Akadémia négyes edzőpályáján sorra került mérkőzésre nagyjából kétszázan voltak kíváncsiak. Jó hangulatot teremtettek a sepsi és a dunaszerdahelyi szurkolók.

Hyballa nem a legerősebb együttest küldte pályára, a kapuban Slančík kezdett, a védelemben a Koštrna, Šatka, Oravec, Kun négyes szerepelt, a középpályán Vida Máté, Kalmár és Veselovský játszott, a csatársort pedig Čmelík, Bilenkij és Švec alkotta. Šatka volt a csapatkapitány. A DAC trénere Jedličkát, Kružliakot és Šimčákot a Fehérvár elleni szerda esti meccsre pihentette, és nem nevezte őket a 22-es keretbe.

Kezdettől fogva a DAC irányította a játékot, és jóval veszélyesebb volt ellenfelénél, de az első félidőben nem sikerült betalálnia. Elsősorban Kalmár villogott, többször csak szabálytalanul tudták megállítani, remek passza után Čmelík egyedül tört kapura, ám kihagyta a ziccert. Röviddel később újra Čmelík került helyzetbe, de a kapusba lőtt, a szünetig még egy nagy lehetőséget puskázott el a szőke szélső. A 18 éves Švec is közel állt a gólhoz, ügyes cselekkel áthámozta magát három védőn, ám lövését Fejér védte. Vastaps közepette vonultak pihenőre a csapatok.

A félidőben Slančíkot Száraz váltotta a kapuban, akit majdnem meglepett Flores, a sepsiek kapitánya, aki a félpályáról próbálta átemelni, de a kapus hárított. Ez volt a sepsiek legnagyobb helyzete. 

Az 52. percben megszületett a DAC első gólja: egy hazaadást követően Fejér addig pepecselt a labdával, míg Čmelík lecsapott rá, és közelről a hálóba lőtt – 1:0. Röviddel később, formás támadás végén Švec átadását követően Bilenkij öt méterről növelte az előnyt – 2:0. De ez még nem volt elég, az 59. percben Kalmár szöglete után Šatka közelről a kapuba gurított – 3:0. Tehát a DAC kilenc perc alatt lerendezte a mérkőzést.

Hírdetés

A 63. percben aztán Hyballa mind a tíz mezőnyjátékosát lecserélte, az ír Ronan vette át a csapatkapitányi szalagot. Ezután változatosabb lett a játék, a sepsiek küzdöttek a becsületgólért, de nem sikerült a hálóba találniuk. A hajrában Vida Kristopher szép szólója után növelhette volna az előnyt, de az utolsó pillanatban szerelték. A szurkolók a meccs után elénekelték a székely és a magyar himnuszt. 

Jól mutatkozott be a nagyszombatiakkal tavaly bajnokságot nyert Matej Oravec, aki Podbrezováról igazolt a sárga-kékekhez. A 21 éves középső védő hátul magabiztosan futballozott, de átadásaiba néha hiba csúszott, érződött, hogy még nincs összeszokva a társakkal. A próbajátékon levő balhátvéd, Kun Bertalan is jó teljesítményt nyújtott, csakúgy, mint a fiatal Švec. Hasznosan futballozott Veselovský és Vida Máté, elöl Čmelík volt a legaktívabb, kár a kihagyott ziccerekért. A cserék közül az ukrán U20-as válogatottal világbajnokságot nyerő Oleg Beszkorovajnij jeleskedett, a 194 cm magas hátvéd sorra nyerte a fejpárbajokat és a párharcokat. Egyébként Beszkorovajnijjal 2022 nyaráig szerződést hosszabbított a DAC. 

Peter Hyballa ezúttal elégedett lehet csapata védőmunkájával, mert az eddigi felkészülési meccsek közül először nem kapott gólt a DAC (Somorja 6:3, Zaglebie Sosnowiec 3:2, Ahmat Groznij 1:5). 

„Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy én lehettem a csapatkapitány, az már csak hab volt a tortán, hogy védő létemre gólt is lőttem. Nagyon szép és felejthetetlen két és fél évet töltöttem Dunaszerdahelyen, ez volt eddigi pályafutásom legsikeresebb időszaka. Tehetséges, de tapasztalt középső védők érkeztek a DAC-hoz, bízom benne, hogy velük is sikeres lesz a csapat” – mondta lapunknak Ľubomír Šatka, aki a krakkói Cracovia elleni Európa-liga-selejtezők után a Lech Poznanhoz igazol.

„Nagyon csalódott vagyok, lényegesen többet vártam a védenceimtől. Elsősorban az agresszivitást hiányoltam a játékosokból. Tizenegyen távoztak, teljesen új csapatot kell építenem, de az új szerzeményeknek nem így kell küzdeni a csapatba kerülésért – szögezte le az Új Szónak László Csaba, a sepsiek mestere, aki a dunaszerdahelyiek játékát is értékelte. – A DAC egy tapasztalt, összeszokott együttes, amely jóval előttünk jár, és megérdemelten nyert. Játékukon érződött, hogy már a jövő héten Európa-liga-selejtező vár rájuk.”

Kérdésünkre, hogy mennyiben változott a DAC játéka, mióta távozott a sárga-kékektől, a székely tréner így válaszolt: „Ez már egy egészen más csapat, az akkori keretből mindössze Vida Kristopher és Šatka maradt hírmondónak. De úgy tudom, hogy az utóbbi Lengyelországban folytatja.”
Úgy hírlik, hogy a DAC szívesen látná a tavasszal Nyitrára kölcsönadott Tomás Vestenickýt, aki a krakkói Cracovia játékosa, de ott tartanak rá igényt. A 23 éves csatár iránt az NB I-es újonc Zalaegerszeg is érdeklődik.

A DAC pénteken este (20.30) a Vasassal játszik az Illovszky Rudolf Stadion avatóján. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »