Lassan startolhat el a gazdaság

Lassan startolhat el a gazdaság

A gazdaság tavaly nem esett vissza olyan látványos mértékben, mint arra a pénzügyminisztérium eredetileg számított, a növekedés azonban csak lassan indul be, és idén még tovább nő az állástalanok száma.

„A szlovák gazdaság nem esett vissza olyan jelentős mértékben, mint amitől eredetileg tartottunk” – jelentette be szerdán Eduard Heger pénzügyminiszter a szaktárca aktuális gazdasági előrejelzését ismertetve. Eszerint a szlovák gazdaság teljesítménye tavaly 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Csak emlékeztetőül: tavaly nyáron még 9,8 százalékos visszaeséssel számolt a pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP). A most közzétett előrejelzés szerint idén már 4,3, jövőre pedig 3,9 százalékos növekedés várható.

Hírdetés

A miniszter szerint a vártnál kisebb visszaesés elsősorban annak köszönhető, hogy a járvány okozta válság az iparvállalatokat nem sújtotta olyan nagy mértékben, így a foglalkoztatottság is a vártnál kevésbé esett vissza. „A járvány második hulláma eleve kisebb felfordulást okozott a gazdaságban, mint az első. A megszorítások elsősorban a turizmust és a vendéglátást hozták nehéz helyzetbe, ezek azonban nem tartoznak a húzóágazatok közé” – állítja Heger.

„A munkapiac – az állástalanok számának a tavalyi gyors növekedését követően – mára stabilizálódott, enyhe javulással azonban csak az idei év végétől számolhatunk. Minden attól függ azonban, milyen irányt vesz a járvány, hiszen egy esetleges újabb hullám tovább ronthat a helyzeten” – állítja Branislav Žúdel, az IFP elemzője. Látványosabb javulás szerinte csak jövőre várható, elsősorban az uniós támogatásoknak köszönhetően. Marcel Klimek pénzügyi államtitkár szerint a tavalyi 6,8 százalékról idén még 7,3 százalékra nőhet az állástalanok aránya, jövőre azonban már 6,5 százalékra eshet vissza. A jó hír, hogy az árak várhatóan még a tavalyinál is lassabban nőnek majd. Míg az elmúlt évben 1,9 százalékos inflációt mértek, idén ez 1,2 százalékra eshet vissza. Ha azonban beindul a növekedés, az IFP szerint jövőre akár már 2,2 százalékos átlagos drágulásra is fel kell készülnünk.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »