Lassan kiderül, ki hogyan áll Aszadhoz

Sűrű két napot tudhat maga mögött, aki megpróbálta követni a szír konfliktussal kapcsolatos fejleményeket: orosz elnök kedden Bassár el-Aszad szíriai elnökkel találkozott, beszélt telefonon Recep Tayyip Erdogannal, szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt Szergej Lavrovval. Az aleppói légicsapások történetében pedig sok a fekete folt.

A szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta ez volt az első alkalom, hogy Aszad külföldi látogatást tett.

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy a szíriai elnök munkalátogatásra érkezett kedd este az orosz fővárosba, és tárgyalt előbb szűk körben Putyin elnökkel, majd a megbeszélés kibővült a legfelső orosz vezetés képviselőivel. A szóvivő kitért annak az újságírói kérdésnek a megválaszolása elől, hogy milyen konkrét eredményekkel zárultak a tárgyalások.

A Kreml honlapján a tárgyalásokról megjelent összefoglaló szerint Putyin közölte, hogy Oroszország kész segíteni a politikai rendezésben is, Aszad először megköszönte a segítséget, majd úgy vélekedett, hogy „az Oroszországi Föderáció által a válság kezdete óta tett politikai lépéseknek köszönhetően a szíriai események nem egy tragikus forgatókönyv szerint alakultak”.

Hollande: Nem szabad a szíriai elnököt megerősíteni

Azonban nem mindenki örült a két politikus találkozásának: Francois Hollande francia államfő szerdán úgy vélte, hogy „semmit nem szabad tenni Bassár al-Aszad (szíriai elnök) megerősítésére, aki a probléma gyökereként nem lehet a megoldás”.

Hírdetés

„Szeretném azt hinni, hogy Putyin elnök meggyőzte Bassár el-Aszadot arról, hogy minél előbb indítsa el a politikai átmenetet és a lehető leggyorsabban mondjon le a posztjáról” – tette hozzá. A francia elnök szerint „az orosz beavatkozásnak csak akkor van értelme, ha az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) ellen irányul és lehetővé teszi a politikai átmenetet. Ha Bassár el-Aszad megmentése lenne a célja, akkor nem lehetne rendezni a szíriai kérdést”.

A törökök ragaszkodnak Aszad lemondásához

Nemcsak Hollande fejtette ki ma véleményét a szíriai elnökkel kapcsolatban. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök egy szerdai sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: Törökország továbbra is ragaszkodik Aszad távozásához, lemondása elkerülhetetlen. Szíriában a politikai helyzet csak Aszad nélkül változhat – jelentette ki. Törökország álláspontja világos, a szír kormány elvesztette legitimitását, és ez az utóbbi időben sem változott – fogalmazott a miniszterelnök. Az a vezető, aki barbár módon bántalmazta népét, nem legitim – tette hozzá.

Eközben Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az Aleppó elleni orosz légicsapások újabb menekülthullámot válthatnak ki (a hivatalos forrásokat idéző török napilap szemléjét a baloldali, a keddi, aleppói kórház bombázásáról szóló keretes anyagunkat lent olvashatja – a szerk.), és ezzel kapcsolatos aggodalmát ki is fejezte Vlagyimir Putyinnak telefonon. A nevük elhallgatását kérő török elnökségi források szerint elhangzott az is, hogy a terroristacsoportok mindegyike ellen fel kell venni a harcot. A török államfő emellett párhuzamot vont a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia és az ankarai kormány által terrorszervezetnek tartott, Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet között.

Szijjártó: Oroszország nélkül nincs megoldás

Azonban hazánk külügyminisztere ezt másképp látja: Szijjártó Péter a mai moszkvai látogatásán, melyen Szergej Lavrovval találkozott, az MTI megkeresésére elmondta, hogy szó esett köztük mind a bevándorlási válságról, mind a szíriai helyzetről. Ahogy a nap folyamán mi is írtunk róla, azt mondta, hogy

az „amerikai-orosz megállapodás nélkül, transzatlanti–orosz megállapodás nélkül nincs megoldás a szíriai háborúra, ezáltal nincs megoldás az Európát sújtó bevándorlási válságra sem”. Másrészt a magyar kormány álláspontját ismertetve Szijjártó Péter a megbeszélésen közölte, először békét és stabilitást kell teremteni, és utána kell foglalkozni azzal, hogy a jelenlegi rezsimnek mi legyen a sorsa a jövőben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »