Lassan eltörölhetik a hatóságok által is unt kültéri maszkviselést a románok

Két éve észlelték az első koronavírusos esetet Romániában, azóta 2 724 480 Covid-19-es megbetegedést diagnosztizáltak, és a kór 63 294 ember életét követelte a 19,18 millió lakosú országban.

A kétéves évfordulón egyetlen nap alatt annyi új esetet jegyeztek (7191), mint a járvány első hét hetében, és annyi ember életét követelte a kór (96), mint a járvány első öt hetében összesen. A számok ennek ellenére már nem tűnnek aggasztónak ahhoz képest, hogy a járvány negyedik hullámában olyan nap is volt, amikor 586 elhalálozást jegyeztek, az ötödik hullám csúcsán pedig az is előfordult, hogy egyetlen nap alatt 40 018 személynél diagnosztizálták a kórt.

A hivatalos adatok táblázatából az olvasható ki, hogy a járvány ötödik hulláma a leszálló ágában van. Február nyolcadika óta csökken a hétnapi esetszám, két hete a kórházba utalt koronavírusos betegek és az intenzív terápián kezelt súlyos esetek száma is csökken, egy hete pedig már az elhalálozások hét napi száma is napról napra kevesebb.

Az elmúlt hét napban 35 százalékkal kevesebb esetet jegyeztek (68 547), mint a korábbi hét napban, és a halálos áldozatok hét napi száma (823) is 13 százalékkal kevesebb volt a korábbinál.

Hírdetés

Jelenleg 7067 személy fekszik kórházban koronavírus-fertőzéssel, 976-an vannak közülük súlyos állapotban. Őket intenzív terápiás osztályokon kezelik. Alexandru Rafila egészségügy-miniszter csütörtökön azt közölte, hogy ha 900 alá esik az intenzív osztályon fekvő betegek száma, mérséklik a korlátozásokat. Első lépésként a szabadtéri maszkviselési kötelezettség eltörlését helyezte kilátásba.

A kültéri maszkviselést a hatóságok már most sem kérik számon, a romániai városok utcáin közel annyi maszk nélküli személyt lehet látni, amennyi maszkosat. A tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben azonban továbbra is általános a maszk viselése.

Amint Gelu Duminica szociológus az Agerpres hírügynökségnek az évforduló kapcsán elmondta: két év után a társadalom fásultan, közömbösen viszonyul a járványhoz. Úgy vélte: a két koronavírusos év mélyítette a társadalom törésvonalait. Immár nemcsak a falusi és a városi lakosság, az állami és a magánszektor alkalmazottai, a különböző pártok szimpatizánsai között érzékelhetők a törésvonalak, hanem járványhívők és a járványt elutasítók, oltottak és oltatlanok között is.

Az oltások megjelenése óta Romániában 8,1 millió személy, a lakosság 42,26 százaléka kapott legalább egy oltást, és csupán 2,52 millióan, a lakosság 13,15 százaléka kapott harmadik oltást is. E héten naponta kevesebb, mint ezer mindeddig oltatlan személyt sikerült beoltani. Az érdektelenség miatt a hatóságok sorra zárják be az oltóközpontokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »