Laskói Paprikafesztivál – 15. alkalommal szólt minden a baranyai „piros aranyról”

Laskói Paprikafesztivál – 15. alkalommal szólt minden a baranyai „piros aranyról”

Laskón, a fűszerpaprika baranyai „fővárosában” a hétvégén ismét ünnepeltek. Két napon keresztül a kiállítóstandok vöröslöttek a paprikától, a levegőben halpaprikás illata terjengett, a színpadon pedig folyamatosan váltották egymást a fellépők.

Újabb sikeres paprikafesztivált abszolváltak a laskóiak. A Bellyei járásban nagy hagyománya van a paprikatermesztésnek, és Laskón számos családi vállalkozásnak ez a fő megélhetési forrása. Sok évvel ezelőtt nem véletlenül ezen a településen indították útjának ezt a rendezvényt, amely számos látogatót és vásárlót vonz minden ősszel a településre. Idén sem volt ez másképp, a 15. Paprikafesztivál programja igencsak színesre sikeredett.

Csípős kalandozások

A kiállítóstandok idén roskadoztak a fűszerpaprikáktól; vannak olyanok, akik kifejezetten ezt az eseményt várják, hogy megvásárolják az éves paprikaszükségletüket. A legbátrabbak mindeközben az erőspaprikaevő-versenyen tesztelhették ízlelőbimbóik tűrőképességét. Összesen négy versenyző küzdött a kilenc különféle, egyre erősebb csilipaprikával. Végül egy hölgy lett a győztes, aki a 8. paprikafajtáig bírta a „pokol bugyraiban”.

A paprikafesztivál elmaradhatatlan része a minősítés, az idén hétfős zsűri birkózott meg az összesen 32 leadott mintával. 16 édes és 16 erős mintát kóstoltak végig, és az eredményhirdetéskor elhangzott, hogy idén az összes tétel minőségi, így fel volt adva a lecke a bírák számára. Csípős kategóriában a legjobb paprikát a kopácsi Molnár Dezső termelte, második helyen végzett a vörösmarti Varga József, a harmadik helyen pedig a vörösmarti Hajdu Attila és a laskói Márton Julianna osztoztak.

Hírdetés

A legjobb édes paprikát a laskói Ádor Dejan termesztette, a második helyen a kopácsi Molnár Dezső mintája végzett, a harmadik helyet pedig szintén két mintának ítélték oda megosztva, az egyiket a laskói Márton Julianna, a másikat pedig a vörösmarti Varga József érdemelte ki.

A paprikatermelők számára az idei év a szárazság miatt volt nehéz, ennek ellenére a termés minőségével és mennyiségével elégedettek. Ez a forgalmon is meglátszott, hiszen alig győzték folyamatosan feltölteni áruval a standokat.

Felvonulás, kultúrműsor és koncertek

A laskói paprikafesztivált Magdó János eszéki magyar főkonzul, Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke, Goran Ivanović parlamenti képviselő, Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója, Varga Gábor, a Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese, valamint Munk Erik, a házigazda Laskói Ifjúsági Egyesület elnöke nyitotta meg.

– Nagyon fontos rendezvényévé vált Laskónak a paprikafesztivál. Sokan foglalkoznak a „törökbors” termesztésével, ami még nagyobb láthatóságot biztosít az egész közösségnek, nem mellékesen pedig egy további értékesítési lehetőséget. Rengetegen látogatnak el hozzánk minden évben, évről évre nagyobbak a számok. Igyekszünk kiszolgálni az igényeket mind a gasztronómia, mind a szórakozás területén, ez pedig látszik abból, hogy az emberek minden évben nagyon várják az őszi rendezvényünket – tudtuk meg Munk Eriktől.
A megnyitót követően a templomtól indult táncos menet megalapozta a hangulatot, majd a színpadon váltották egymást a néptáncegyüttesek. Várdaróc, Pélmonostor, Dályhegy, Kiskőszeg, Csúza, Kórógy, valamint a magyarországi Hosszúhetény tánccsoportjai mutatták be koreográfiáikat. Az esti órákban koncerteknek örülhetett a közönség, többek között a legendás 3+2 együttes pezsdítette fel a hangulatot jól ismert slágereivel, 40 éves jubileumi turnéja egyik állomása volt a laskói fellépés.

Vasárnap a főzésen volt a hangsúly

A fesztivál második napján tartották meg a 8. Baranya Kupát a halpaprikásfőzésben, ahol összesen 41 csapat tagjai gyújtottak a bogrács alá. A főzésben a petárdai (Baranjsko Petrovo Selo) Damjan Bačić jeleskedett, a zsűri ítélete alapján ő készítette a legízletesebb ételt. Vasárnap este egy magyarországi vendégfellépő, a Sláger Tévéből ismert Bodonyi Bea koncertjére táncolt a közönség, majd pedig Kurel Goran és Keresztes József muzsikájával zárták a kétnapos fesztivált.

Forrás: kepesujsag.com

The post Laskói Paprikafesztivál – 15. alkalommal szólt minden a baranyai „piros aranyról” appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »