Lapszemlét és kínos magyarázkodást tartott Ujhelyi István a bíróságon

Lapszemlét és kínos magyarázkodást tartott Ujhelyi István a bíróságon

A per tárgya az, hogy a szocialista politikus „maffiaszerű skinhead-mozgalmárnak” nevezte Sneidert, aki ezt kikérte magának, majd jogi útra terelte a rágalmat.

Ujhelyi István (MSZP) a bíróság szabályszerű idézésére megjelent, ám a tárgyalás elején sietve kijelentette, hogy nem kíván vallomást tenni. Védője aztán olyan barokkos körmondatokba kezdett, amelyet a tárgyalóteremben helyet foglaló érdeklődők mellett a tárgyalást vezető bírónő is meglepődve hallgatott.

A vádlottak padján ülő szocialista képviselő ügyvédje az ügy szempontjából fontosnak tartotta azt hosszasan elemezni, milyen becenévvel illették a 90-es évek elején Sneider Tamást, illetve milyen zeneszámokat hallgatott 30 évvel ezelőtt. A Jobbik alelnöke türelemmel válaszolt a kérdésekre, de a vádlott jogi képviselőjének kérésére még a „skinhead” kifejezést is megpróbálta értelmezni, hozzátéve, hogy ez talán nem az ő feladata.

A tárgyalás során Ujhelyi István is szót kért, egy korábbi véleménye is elhangzott, miszerint a Jobbik-jelenség arról szól, hogy „biznisznácik pár százezer szavazatot összegyűjtenek”. Hogy ez mennyire előítéletes, százezreket sértő és valótlan állítás, azt itt és most nem is elemeznénk.

Ujhelyi magyarázkodott

Hírdetés

Üde színfolt volt a végtelen időhúzásra berendezkedett védelem részéről, mikor Ujhelyi István (MSZP) hosszasan magyarázta, hogy a „maffia” kifejezést nem úgy értette.

„Ez egy politikai kifejezés, amelyet gyakran használnak politikusokra és pártokra…” – fogalmazott az EP-képviselő, mondandójába beszúrva a zsidók összeírásának témáját is. Az ügyvédje sem adta alább, számos cikket és tanulmányt nyújtott be, amelyek elemezték a skinhead mozgalmakat, de becsatolásra került a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal vezetője által korábban írt jelentés is.

„Ujhelyi elérte amit akart, így az ítéletet már csak az április országgyűlési választások után kell meghallgatnia”

– foglalta össze véleményét Sneider Tamás alelnök.

A vád tárgyává tett tényállításokkal kapcsolatban érdemi információt vagy nyilatkozatot nem sikerült megfogalmaznia a védelemnek, ezért a bíróság berekesztette a tárgyalást, a per április 16-án folytatódik.

K.T.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »