Lángokban a Notre Dame

Lángokban a Notre Dame

Tűz ütött ki hétfőn a párizsi Notre Dame székesegyházban a tűzoltóság tájékoztatása szerint, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak, az épület felett hatalmas füstfelhő látható.

A BBC arról ír, hogy a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább.

A rendőrség kiürítette a környéket, de a Twittert már elözönlötték az épület lángolásáról készült videók:

Hírdetés

Azt, hogy nem szándékos gyújtogatás, hanem baleset történt több francia hírforrás is megerősítette.

Emmanuel Macron, francia elnök lemondta az estére tervezett beszédét az esetre hivatkozva. Donald Trump amerikai elnök pedig twitteren üzente, hogy “gyors cselekvésre van szükség”.

A közösségi médiában terjedő videók egyike szerint a katedrális egy tornya nem sokkal este nyolc óra előtt ledőlt, a tető egy része beszakadt:

A 850 éves épület felújítását már egy ideje sürgette a katolikus egyház, ugyanis nagyobb repedéseket fedeztek fel rajta, egyes elemeit fával kellett pótolni, mert félő volt, hogy rászakad a járókelőkre. Az 1163 és 1320 között épült Notre Dame a francia forradalom idején egyszer már majdnem teljesen elpusztult, ám az eredeti tervek alapján sikerült újjáépíteni 1845 és 1878 között.

A Notre Dame Párizs egyik leghíresebb attrakciója évente 13 millió látogatót vonz.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »