Lángeszű liberális hídépítők

Olimpia nélkül is megépítik a semmibe vezető új Duna-hidat

Kiírták a nemzetközi tervpályázatot az eredetileg a 2024-es olimpiára tervezett Galvani hídra, ami Észak-Csepelen keresztül köti össze a Galvani út vonalában Dél-Budát.

A kétszer 3 sávos új Duna-híd nemzetközi, meghívásos tervpályázata megjelent, erre 17 magyar és külföldi tervezőiroda jelentkezett, az előminősítést követően pedig még 5 pályázó adhatja be tenderét. A jövő évben dől el, hogy mely tervek alapján készülhet el a híd.

Hírdetés

Mint korábban megírtuk: a beruházásnak nem lenne túl sok értelme, a Rákóczi hídtól 2 km-re délebbre tervezett híd nyomvonalában Csepelen most semmi sincs, csak egy árva szennyvíztisztítómű meg szántóföldek. A ferencvárosi Illatos út környéke ma lepusztult, ipari rozsdazóna, néhány felszámolni kívánt nyomortelepszerű bérházzal. Megépítése mellett az a legnagyobb érv, hogy vastagon betervezték az olimpiai fejlesztések közé. Az szólhat még mellette, hogy leveheti a forgalom egy részét a Rákóczi hídról.

Megépítésével ugyanabba a csapdába léphet a főváros, mint az 1991-ben a tervezett Expo miatt erőltetett Lágymányosi híddal. (…)

A Galvani híddal kapcsolatos érdekesség, hogy a tervlap.hu szerint a csepeli önkormányzat 2005-ben véletlenül eladta a híd leendő talpazatát egy spanyol ingatlanfejlesztő cégnek. Az önkormányzat szerencséjére a cég a 2009-es válságban tönkrement, így nem kell majd alkudozni vele a hídhoz szükséges területért.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »