Lángba borították a tüntetők Párizst

Lángba borították a tüntetők Párizst

Újabb demonstrációk voltak péntek este Franciaországban, a felháborodott tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Párizs központjában.

Több ezer tüntető borította lángba Párizs utcáit, barikádokat emeltek és petárdákat dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal igyekeztek feloszlatni a tömeget. A parlament közelében tartott tüntetések után többtucatnyi embert őrizetbe vettek. Demonstrációt tartottak többek között Bordeaux-ban, Strasbourgban és Toulonban is.

Hírdetés

Emmanuel Macron francia államfő nyugdíjreformja miatt már hetek óta tartó tüntetések és sztrájkok zajlanak Franciaországban, de

– amely a nyugdíjkorhatár emelését irányozza elő 62-ről 64 évre –, miután a nemzetgyűlésben nem volt többség a törvénytervezet elfogadásához.

A felmérések szerint a franciák 70 százaléka támogatja a tiltakozást, és 60 százalékuk egyetért a stratégiai szektorok sztrájkjával is. Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője, Macron második fordulós kihívója az előző két francia elnökválasztáson, azt mondta: a nyugdíjreform áterőltetése a parlamenten a kormány teljes kudarcát jelzi.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »