Lagzi Lajcsi-ügy: megdől az egyetlen bizonyíték?

Lagzi Lajcsi-ügy: megdől az egyetlen bizonyíték?

A jövő héten akár meg is szüntetheti a bíróság Galambos Lajos, vagyis Lagzi Lajcsi előzetes letartóztatását, akivel szemben lopás és vesztegetés gyanúja miatt rendeltek el kényszerintézkedést szeptember végén.

A Budaörsi Járásbíróság döntése értelmében először harminc napra, majd további három hónapra került rács mögé a zenész, ám utóbbi döntés nem jogerős, mivel Galambos ügyvédei fellebbeztek ellene. Érvelésük szerint ugyanis a lehallgatott telefonbeszélgetések, amelyek az eljárás egyetlen bizonyítékát képezik – ezekből a nyomozó hatóság arra következtet, hogy bűncselekmény történt –, nem használhatók fel.

Berényi András, a zenész egyik ügyvédje elmondta, a titkos információgyűjtés szabályai szerint a lehallgatás bírói engedélyhez kötött, aminek tartalmaznia kell, hogy milyen bűncselekmény gyanúja miatt rendelik el. Szerinte a nyomozati anyagokból viszont az derül ki, hogy nem vesztegetés és lopás, hanem bűnszervezetben való részvétel, zsarolás, valamint orgazdaság bűntettének gyanúja miatt rendelték el a titkos információgyűjtést. Abban az esetben pedig, ha az engedélyben nem szereplő bűncselekmény gyanúja merül fel, újabb bírói engedély szükséges, ám ilyenről nem tudnak.

Megdől az egyetlen bizonyíték?

Berényi megjegyezte ugyanakkor, hogy amennyiben egy titkos információgyűjtés során következtetni lehet egy másik bűncselekményre, akkor az ügyész indítványozhatja a hanganyag felhasználását. Azonban csak akkor, ha a felmerült bűncselekmény öt évig terjedő vagy ennél súlyosabb szabadságvesztéssel büntethető. Ez pedig – mint mondta – nem áll fenn, így az egyetlen bizonyíték megdőlhet az ügyben. Galambos ügyvédei tehát ez alapján kérik a Budapest Környéki Törvényszéket, hogy szüntesse meg a zenész előzetes letartóztatását. Fellebbezésük alapján úgy látják, megkérdőjeleződtek a kényszerintézkedés jogi feltételei.

Hírdetés

A bíróság szeptember 24-én rendelte el Lagzi Lajcsi és két társa (közöttük a zenész felesége) előzetes letartóztatását, majd fellebbezésük nyomán október 2-án a Budapest Környéki Törvényszék megszüntette az asszony elleni kényszerintézkedést, és elrendelte a szabadlábra helyezését. A határidő lejárta után Galambos és társa ügyében további három hónappal hosszabbították meg a kényszerintézkedést. A nem jogerős döntés alapján mindkét gyanúsítottnak legalább 2016. január 24-ig előzetesben kellene maradnia.

Víz, gáz, áram

A Budaörsi Járási Ügyészség korábbi közleménye szerint Galambosék összességében mintegy harmincmilliós kárt okozhattak azzal, hogy egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban éveken át méretlenül vételezték a vizet, a gázt és az áramot. A lopást a szabálytalan bekötések tették lehetővé, miközben a szabályosan felszerelt fogyasztásmérők óraállásai alapján folyamatosan minimális összegű díjakat fizettek a lopást leplezendő.

Tavaly októberben az áramszolgáltató ellenőrei mégis megjelentek a tatai apartmanparkban. A bűnügy két gyanúsítottja attól tartva, hogy az ellenőrök észreveszik az illegális bekötést, és jelentést tesznek, több százezer forint készpénzt adtak az ellenőröknek, akik ezt elfogadták. Cserébe a valóságtól eltérő, a gyanúsítottak által kívánt állapotnak megfelelő tartalommal vették fel az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet. Az ügyészség szerint ugyanígy jártak el a mocsai lakóház ellenőrzése során is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 11. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »