Lábgombával ijesztgetett: tódultak hozzá szüretelni

Lábgombával ijesztgetett: tódultak hozzá szüretelni

Nem mindennapi felhívással toborzott gazdaságába a szürethez szükséges idénymunkásokkal Anthony Castaing szőlősgazda a franciaországi Périgord tartománybeli Dordogne-ban.

Nagy esemény a franciaországi szüret, jelentősége hasonló, mint az aratás kezdete Magyarországon – írja a Hirado.

A rendszerváltást követő években közép- és kelet-európai fiatalok tömegei tódultak ilyenkor Franciaországba, ahol gazdák tömegei kerestek idénymunkásokat.

Anthony Castaing, aki egyébként a Dordogne-i Pomport polgármestere is egyben, nem rejtette véka alá, mi vár a nála jelentkezőkre – írja a FranceInfo, az ismert francia rádió weboldala, ahol a videót is megnézhetik.

A gazda videójában a legkevésbé sem szokványos módon próbál munkásokat toborozni: „Tudja Ön, hogy a szüretre érkező emberek 37 százaléka hátfájással vagy vágással az ujján távozik?” – vagy: „Ha szeretné, hogy kísérletezzen ezekkel a műanyag csizmákkal, a láb gombás fertőzésével, ne habozzon! Csatlakozzon hozzánk!”.

Hírdetés

A felvételeken látható profi gazdaság, s a gazda által ügyesen, egy csavarkulccsal „feltört”, ínycsiklandónak tűnő pezsgő, tegyük hozzá, önmagáért beszél, ugyanígy a közvetlenség is, ahogy alkalmazottaihoz viszonyul.

Castaing azt is elmondja: a szokatlan videót Jean-Pierre Fanguin ihlette.

Fanguin a Twitteren terjesztett, „ütős”, tréfás, rövid videóiban szokatlan kérdésekkel támadja le a járókelőket. Ebben a videójában például azt bizonygatja, hogy az emberek egy része azért szegény, mert félnek a pénztől. Ennek bizonyítására odalopózik gyanútlan emberekhez, és egy tölcséren át rájuk üvölt: „PÉNZ!”

Mikor az emberek ettől megijednek, az általa eljátszott, túlöltözött figura nagyképűen bizonygatja:

lám, ezek az emberek félnek a pénztől.

Castaing ötlete, az „elrettentő” videó sikeresnek bizonyult: néhány nap alatt 9000-en tekintették meg a felvételt, s a jelentkezőkből kényelmesen ki tudta válogatni a szüreti munkákhoz szükséges tíz embert.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »