Lábbaj, ami gyógyítható

Lábbaj, ami gyógyítható

Ilyenkor nyáron könnyen megcsúszhatunk a medence partján, vagy a vizes kövön, betonon. Ha lábközépcsontunk törik, lehet, hogy operálni kell, de a gipsz is elég lehet.

Dr. Boross György

Az I-es lábközépcsont (latinul metatarsus) törései általában tompa, direkt erőbehatásra jönnek létre, de előfordulnak szakításos törések is, ahol valamelyik ín tép ki egy darab csontot a lábközépcsontból, általában a közelebbi végén.

A törés két irányból készített röntgenfelvételekkel jól kimutatható. Törhet a csont közeli, vagy távolabbi vége, illetve középső része. Az úgynevezett stabil, haránt irányú, elmozdulásra nem hajlamos esetekben műtétre nincs szükség, gipszelni kell a végtagot. A ferde törések elcsúszhatnak, ezért műtétileg csavarokkal, vagy lemezzel kell rögzíteni őket.

Hírdetés

Az V-ös lábközépcsont törése a leggyakoribb, főleg az úgynevezett bázis területén. Ez akár egy bokarándulás, vagy rossz lépés során létrejöhet úgy, hogy a lábszárról érkező ín leszakít magával egy csontdarabot. A röntgenfelvétel jól ábrázolja a helyzetet, és segít a kezelés megtervezésében.

Elmozdulás esetén műtétet kell végezni, ha a letört darab helyén marad, kezelhető rögzítéssel. Speciális esetekben – például élsportolóknál – az elmozdulás nélküli törés is operálható, ilyenkor műtét után, ha fémanyag stabilan tartja a csontot, mellőzhető a külső rögzítés, és hamarabb elkezdhető a gyógytorna, az utókezelés. Amennyiben konzervatív módon gyógyítjuk a sérültet, a gipszeltávolítás után ugyancsak tornakezelés és fizioterápia szükséges, amit képzett szakemberek irányítanak.

A II-III-IV-es lábközépcsontok törései ritkábbak, főként direkt erők hatására következnek be. Diagnosztikájuk megegyezik az I-es és V-ös metatarsusnál leírtakkal, kezelésük többnyire műtét nélküli, csak gipszrögzítésre van szükség.

Minden esetben fontos a sérült együttműködése, ez optimális esetben lényegesen lerövidítheti a gyógyulás időtartamát. A lábközépcsont töréseknél szövődmény (elmozdulás, vagy álízület képződés) ritkán fordul elő. Ha gipszelünk, 4-6 hét a javasolt időtartam, ha műtét történt, a fémeket a megfelelő csontosodás után el kell távolítani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »