Kutyaszorítóból nyakörv – Duray Miklósra emlékeztek Gombaszögön

Kutyaszorítóból nyakörv – Duray Miklósra emlékeztek Gombaszögön

Hogyan lett a kutyaszorítóból nyakörv címmel könyvbemutatót tartottak Gombaszögön. Duray Miklós posztumusz kötetét Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Gyurcsík Iván, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori tanácsadója mutatta be, kollégánk, Somogyi Szilárd moderálása mellett.

Mint elhangzott, a kötetbe gyűjtött interjúkat Gecse Géza öt éven keresztül készítette Duray Miklóssal kisebb-nagyobb megszakításokkal, különféle helyszíneken. Az interjúkötet címe egy rossz fordításra utal, Duray egy, az 1980-as években megjelent könyve magyarul Kutyaszorító címmel jelent meg, amit a csehszlovák állambiztonság akkori magyar fordítói nyakörvnek fordítottak.

Gyurcsík Iván, aki Duray sokéves munkatársa volt, jobbkeze az Együttélés politikai mozgalom alapításakor, felhívta a figyelmet arra, hogy 79 évvel ezelőtt éppen ezen a napon született Duray Miklós.

Mint mondta, Duray fiatalként, az 1960-as években kezdett a közéletbe, a politikai életbe kerülni, a pozsonyi József Attila Ifjúsági Klub elnökeként, a nyári ifjúsági találkozók egyik főszervezőjeként. Az ekkor felhalmozott tapasztalat indította őt arra az útra, ami aztán 1989-90 után kicsúcsosodott az Együttélés, majd később a Magyar Koalíció Pártja létrehozásában, a nemzetegyesítés terén kifejtett tevékenységében és számos egyéb dologban. Hangsúlyozta, fontos, hogy ebből a könyvből Duray Miklóst mint embert ismerjük meg, s a kötetből meg lehet tudni, ő hogyan gondolkodott, mi volt neki fontos.

Németh Zsolt úgy fogalmazott, ez az a könyv, ami legjobban foglalja össze a második világháborútól napjainkig terjedő felvidéki politikatörténetet. kiemelte, Duray Miklós az antikommunizmus hőse, a rendszerváltozás hőse, annak ellenére, hogy tevékenységének súlypontja, nagyobbik része a rendszerváltozást követően érkezett el, mégis ő a „felvidéki Tőkés László”. „Ahhoz egy egészen egyedülálló alkat, bátorság, hősiesség szükségeltetett, hogy azt mondja, egyedül szembe szállok a kommunista rendszerrel, és felteszem erre az életemet” – fogalmazott hozzátéve, már ebben az időszakban is ugyanolyan hajlíthatatlan volt, mint a későbbi évtizedekben.

A hajlíthatatlansága a legkarakteresebb tulajdonsága, és ez tette őt a felvidéki magyar politikatörténet egészen egyedülálló személyiséggé”

– mondta.

2024-07-16 Gombaszög 2024, könyvbemutató, Duray Miklós, Hogyan lett a kutyaszorítóból nyakörv, Németh Zsolt, Gyurcsík Iván

Fotó:  Fábián Gergely

Hírdetés

A rendszerváltást követő politikai időszak kapcsán felidézte, nagyon szoros emberi, baráti és kollegiális kapcsolatot épített ki Duray Miklóssal. „A hajlíthatatlansága és elvhűsége mellett számomra nagyon fontos, hogy eredeti, originális gondolkodó volt, aki képes volt az empátiára, képes volt arra, hogy különféle látószögekből értékelje a politikai helyzetet” – mondta hozzátéve, a nemzetpolitikát nemcsak felvidéki szempontból látta, hanem budapesti vagy erdélyi szempontból is, illetve tudta globális külpolitikai szempontrendszer alapján értékelni a felvidéki magyarok helyzetét. Igazi sztratégosz, stratégiai gondolkodó volt, akihez hasonló kevés van – ha van egyáltalán – a Felvidéken.

2024-07-16 Gombaszög 2024, könyvbemutató, Duray Miklós, Hogyan lett a kutyaszorítóból nyakörv, Németh Zsolt, Gyurcsík Iván

Fotó:  Fábián Gergely

A beszélgetés során szó esett még egyebek mellett Esterházy Jánosról mint Duray példaképéről, az Együttélés kezdeteiről, a felvidéki politikatörténetet szisztematikus feldolgozásának fontosságáról és Duray szellemi hagyatékának feldolgozásáról. Az utóbbi kapcsán megemlítették, hogy rövidesen megjelenik a neki szentelt emlékkonferencia szerkesztett és feldolgozott anyagát tartalmazó könyv is.

Forrás: Ma7.sk

Fotók: Fábián Gergely

 

The post Kutyaszorítóból nyakörv – Duray Miklósra emlékeztek Gombaszögön appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »