„Kutyák, magyarok és zsidók, ne merészeljenek az utcán járni”

Így vonultak be a románok Nagybányára

Az 1919. évben még 7 éves kisfiú voltam. Ekkor kezdtek az emberek beszélni arról, hogy be fognak jönni az oláhok. Nagyon csodálkoztam, hogy miért jönnek be? hiszen itt vannak. Tőlük vesszük a tejet, túrót, még a templomuk is itt áll a szomszédban. Még örültünk is neki, hogy bejönnek a városba lakni, legalább többször halljuk az oláh favágónk érdekes meséit. Mi úgy képzeltük a „bejövést”. Nekünk gyerekeknek sejtelmünk sem volt a vad renegáti oláhokról. Mikor hallottuk, hogy 25 botot fognak osztogatni, már mi is aggodalommal tekintettünk a jövő elé, mert kinek adnák a verést, ha nem a gyerekeknek? Mi még nem tudtuk akkor, hogy apákat, anyákat is lehet ütni.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Egy reggelen szokott módon készültünk iskolába. Az utcán a rendesnél több embert láttunk, itt-ott csoportba verődve beszélgettek. Néhány, furcsa, fél dinnye formájú sapkás, bocskoros embert is láttunk. Ilyenek álltak az iskola előtt is, és nem engedtek be minket. Szótlanul indultunk hazafelé és útközben igen furcsa látványnak voltunk tanúi, amelyet sohasem fogok elfelejteni. Az oláh tüzérek masíroztak! Elől a tisztek nógatták fáradt, rühes gebéiket, utánuk néhány kopott, német felírású ágyút vonszoltak. A legénység ruházata emberenkint különbözött. Mind megegyeztek abban, hogy egyiknek sem volt cipője, hanem ki mezítláb, ki bocskorba kötött sarkantyúval ülte meg a kivétel nélkül rühes lovakat.

Ez volt az oláhok bevonulása Nagybányára 1919. január 6-ára virradó reggelen. Arra kérem az Istent, hogy a kimenetelüket is lássam, minél előbb.

Hírdetés

Nemsokára az oláhok szánalmas bevonulása után az iskolából kaszárnya lett, a magyar felírás helyett oláh betűs érthetetlen szavakat mázoltak az üzletek tábláira, az utcákat oláh rablóvezérekről nevezték el, a ropogós magyar bankó helyett félannyi, piszkos oláh pénzt adtak és mikor valamelyik gaztettük ünnepét ülték, „kutyák, magyarok és zsidók, ne merészeljenek az utcán járni” felírással, plakátokat ragasztottak a falakra.

Iskola hiányában a polgári körbe jártunk magyarul tanulni, melyet a lelkes polgárok erre a célra átengedtek. Kijártam az elemit, most gimnáziumba kellett volna menni. Gimnáziumot már nem engedélyeztek az oláhok. Lopva jártunk tanulni egyik vagy másik magyar tanárhoz. Nem egyszer kellett tűrnünk volt osztálytársaink – kikről nem is sejtettük, hogy oláhok és most egyszerre azok lettek – bántalmazásait. Én is kaptam három pofont, de vissza fogom adni.

Ez csak az, ami minket, gyermekeket érintett, de sokkal keservesebb volt és most is keserves a felnőttek helyzete, melynek eredményeképpen mind hosszabb és hosszabb vonatok indultak a csonka-haza felé szülőföldjüket sirató magyarokkal. Mi is ilyen vonathoz csatlakoztunk, mely kiragadott gyermekkorom színteréről, elszakított szülőföldemtől és úgy érzem, hogy azóta visz-visz megállás nélkül, ismeretlen tájakon keresztül, és ami tegnap még öröm, szomorúság volt, ma már mind édes emlék.

Szaitz Endre
Árpád reálgimnázium. VII. osztályos tanuló

(10 évvel ezelőtt jöttek be az oláhok. Ezt a kis visszaemlékezést vigasztalásul közöljük: ilyen ellenség nem ülhet sokáig a nyakunkon.)

Zászlónk. Főszerkesztő: Sik Sándor. Felelős szerkesztő: Radványi Kálmán. 1929. március 15. 217. old.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »