Kutatók felfedezték, milyen idős korunktól nem öregszünk tovább

Kutatók felfedezték, milyen idős korunktól nem öregszünk tovább

Az életben két dolog biztos: a halál és az adók. A halál esetében pedig abban biztosak lehetünk, hogy minél idősebbek vagyunk, annál közelebb van. A tudósok azonban most kiderítették, hogy egy bizonyos kor után az elhalálozás kockázata már nem nő.

Nem szűnik meg, csak megállapodik egy adott szinten. A statisztika szerint ugyanis minden 8 évben megduplázódik a halál valószínűsége. Az, hogy van felső határa ennek a növekedésnek, szöget ütött a tudorok fejébe.

A kutatás, amelynek eredményét a Science mérvadó tudományos lapban publikálták, olaszországi szépkorúakat vizsgált meg. Mint kiderült, 105 éves korban a halál valószínűsége már nem nő, vagyis egy 111 éves ugyanolyan eséllyel halálozik el, mint pár évvel fiatalabb embertársa.

Ez persze nem azt jelenti, hogy 105 évesen halhatatlanokká válunk. Valószínűleg az van mögötte, hogy aki ilyen kort megél, drasztikus külső beavatkozás (pl. háború) hiányában már nem változtat úgy az életvitelén, hogy újabb kockázati tényezők jelenjenek meg. Így hát bizonyos szempontból 105 éves korunktól már nem öregszünk.

Hírdetés

A kutatás eredménye azonban nagyon érdekes következtetést is hozott magával. Az, hogy egy bizonyos kor felett megszűnik a kockázat, arra utal, hogy ha van is maximális elérhető életkora az embernek, mint élőlénynek, azt még nem értük el – még ha nem is tudjuk meghatározni, hol van ez a határ.

Persze a kutatás nem egy hirtelen jött ötlet miatt indult el. A kutatók már korábban is felfigyeltek arra, hogy a laborkísérletekhez használt állatoknál is beáll egy ilyen elhalálozási valószínűségi maximum. És hogy erre hogy jöttek rá? A laborban használt állatokról a kísérletek miatt részletes feljegyzések készülnek. Egy idő után pedig, mikor már elég nagy volt az adatbázis, megmutatkozott furcsa anomálisa, ami aztán a mostani felfedezéshez vezetett.

Sme.sk

Nyitókép: dailymail.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »