Kutatás: így áll itthon az árnyékkormány támogatottsága

Kutatás: így áll itthon az árnyékkormány támogatottsága

Nem változott döntő mértékben az árnyékkormány megítélése az elmúlt időszakban a Századvég októberi felmérése szerint.

A Századvég októberben kutatást végzett az árnyékkormány népszerűségéről. Ennek alapján a magyarok közel háromnegyede, vagyis 71 százaléka inkább kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg a Dobrev Klára által vezetett árnyékkormányról. A testületről pozitívan nyilatkozók aránya 22 százalékra tehető – derül ki a Századvég közleményéből.

A kutatásban megállapították, hogy az árnyékkormány több megalakítása politikai kudarc: az új politikai alternatíva hitelességéről és kormányzóképességükről nem tudták meggyőzni a magyarok döntő többségét. A Századvég azt írja, „a baloldali árnyékkormány mögül nem pusztán a választók formális felhatalmazása, hanem a lakosság szimpátiája és bizalma is hiányzik”.

A Demokratikus Koalíció figyelemfelhívása

Bár a felmérés szerint az árnyékkormány felállása nem hozott áttörést, a Demokratikus Koalíció kifejezte nemtetszését a kormány válságkezelésével kapcsolatban. Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, alelnöke sajtóközleményben azt írja, „Ugyan péntek reggel még az infláció felezéséről beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádióban, a valóság köszönőviszonyban sincsen ezzel. Szakértők előrejelzése szerint az ideinél is nagyobb infláció várható jövőre éves átlagban, januárban 25 százalékra gyorsulhat a pénzromlás.”

Emellett felhívta a figyelmet: „rádiós beszédek helyett érdemi válságkezelésre lett volna szükség, de már hónapokkal ezelőtt, a kormány viszont erre is alkalmatlan, és amíg Orbán marad, addig marad velünk a válság is” – írták.

Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »