Kutatás bizonyítja: Mérgező vegyi anyagok szabadulnak fel az akkugyárakból

Kutatás bizonyítja: Mérgező vegyi anyagok szabadulnak fel az akkugyárakból

Mióta a kormány úgy döntött, akkumulátorgyárakkal árasztja el az országot, sokat hallhatott a nyilvánosság az úgynevezett örök vegyi anyagokról, vagyis a PFA-król. Ezek olyan vegyszerek, amelyek rendkívül lassan bomlanak csak le, és amik súlyos terhet róna a környezetre. Sőt az emberi egészségre is nagyon károsak.

Lítium-ion akkumulátorokhoz nélkülözhetetlen mérgező anyagok

Ezek az örök vegyi anyagok a lítium-ion akkumulátoroknak is nélkülözhetetlen részei.

Egész pontosan az egyik alosztályáról, a bis-FASI-ról van szó, ami a kutatók szerint súlyosan szennyezheti a környezetet és veszélyt jelenthet az emberi egészségre

– írja a The Guardian alapján a HVG.

Hírdetés

A Texasi Műszaki Egyetem tudósai nagyon sok ilyen anyagot találtak a környezetben a gyártóüzemek közelében. Emellett megfigyelték jelenlétüket a távolabbi területeken is.

Azt találták, hogy a hulladéklerakókban elhelyezett akkumulátorokból származó PFA jelentős szennyezőforrásnak tekinthető.

Hogy mikorra lehetne hatékonyan tenni az ilyen vegyi anyagok ellen, egyelőre nem tudni. Az biztos, hogy ezeket a PFA-kat csak nagy körültekintéssel lenne szabad kezelni, az pedig egyáltalán nem célravezető, hogy az akkumulátorokat csak úgy kidobják a felhasználók a szemétbe – írja a lap.

(Kiemelt kép: Göd, 2017. május 29. – Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának nyitóünnepségén 2017. május 29-én. – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »