Küszöbön a KRESZ jelentős módosítása

Küszöbön a KRESZ jelentős módosítása

Az elektromos rollerekre, segwayekre egyelőre nem vonatkozik a KRESZ, ezért a jogszabályt hónapokon belül módosíthatják – tudta meg az InfoRádió az aktív Magyarországért felelős kormánybiztostól.

A gyalogosok jogosan kérik, hogy az elektromos rollerrel ne száguldozzanak a járdán – mondta Révész Máriusz, az Innovációs és Technológiai Minisztérium aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa az InfoRádiónak.

“Elodázhatatlanná teszi a KRESZ módosítását a különböző elektromos mikromobilitást segítő eszközök, mint például az elektromos rollerek, segwayek elterjedése.

Szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton” – mondta a kormánybiztos, aki reméli, hogy a jogszabályt már jövőre módosítani tudják.

A KRESZ szerint az elektromos rollerek nem minősülnek közlekedési járműnek, így a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni ezen eszközök használata esetében is – mondta korábban Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az InfoRádióban. A KRESZ egyértelműen meghatározza, hogy mi minősül járműnek, mutatott rá a szakember, ennek alapján az elektromos roller még a segédmotoros kerékpár kategóriájába sem fér bele:

az elektromos roller vezetője gyalogosnak minősül.

Hírdetés

Révész Máriusz elmondta, ezek az elektromos közlekedési eszközök csak a kerékpárutakon közlekedhetnének, de a keskeny szélességű kerékpárutakon az előzésben is problémát okoznak – jegyezte meg a kormánybiztos.

A KRESZ jelenleg azt sem szabályozza, ha füldugóval zenét hallgatva közlekedünk az kerékpárosúton, ezért Révész Máriusz ezen is változtatna, mert úgy látja, hogy ez nagy mértékben növeli a balesetveszélyt.

“Hosszú egyeztetések lesznek a KRESZ módosításáról, és ez a javaslat is elő fog kerülni” – mondta a kormánybíiztos, és úgy véli, hogy

az új KRESZ-csomag elfogadása akár hónapokig is eltarthat.

Budapesten a Belvárosban, valamint a budai Várban önkormányzati rendelettel tiltották ki az ilyen eszközöket a járdákról, de csak a Lime hálózatában háromszáz e-roller bérelhető. A Magyar Biztosítók Szövetsége arra figyelmeztetett, hogy a szabályozatlanság miatt baleset esetén ezekre az eszközökre nincs biztosítás.

Németországban az e-rollereket júniusban engedélyezték, és motoros járműnek tekintik, vagyis ittas állapotban tilos azokkal közlekedni. A német rendőrség közölte, hogy a müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten mintegy 400 embert kaptak rajta, hogy részegen e-rollerezett, közülük 254-en emiatt elvesztették a jogosítványukat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »