Kusturica: “az EU rendszere a Szovjetunióéra emlékeztet”

Megosztó személyiség, sokan zseninek tartják, mások szerint ellentmondásos politikai eszmék támogatója, de közömbösen senki sem vélekedik róla. Az Euronews a szerb filmrendezővel, Emir Kusturicával világpolitikáról beszélgetett.

Emir Kusturica: – Az EU rendszere nagyban emlékeztet engem a Szovjetunióra: nem olyan emberek működnek benne, akiket megszavaztak, hanem akiket kiválasztottak arra, hogy azt tegyék, amit” – mondta.

Euronews: – A parlamentet az emberek választák, az uniós biztosokat a parlament…

EK: – De ez nem a demokratikus hagyomány. Európa gazdasági entitás, nem politikai, ez itt a probléma.

EN: – Ön szerint az EU össze fog omlani, ahogyan az a Szovjetúnióval is történt?

Hírdetés

EK: – Nem, inkább Jugoszláviához hasonló véget fog érni. Az Egyesült Államokban például ha bármi történik Louisianában vagy Washingtoban vagy New Yorkban, a költésgvetési tartalékból megoldják. De ha Erdélyben történik valami, vagy bárhol máshol, nem hinném, hogy a német vezetés érzékeny lenne erre a problémára egy olyan régió esetében, amelyet nem tartanak elég értékes résznek.

EN: – Ön szerint az EU felelős a különbségek növekedéséért?

EK: – Azért felelős, hogy nincs politikai befolyása. Én nem hibáztatok senkit. Ezek tények. Brüsszelben van hatalmuk, de Európa határain kívül semmi. Sőt, nincs hatalmuk Londonban se,: csak gondoljunk arra, hogyan végződött a brexit-szavazás. Nemmel. A királynő nem akar Brüsszel alattvalójává válni.

Ezek után a brexitről szóló népszavazásba történt esetleges orosz beavatkozásról kérdezték a rendezőt.

EK: – Ha beavatkozásról van szó, mindig az oroszokat veszik elő. Az elmúlt 40-50 évben rendszereket buktattak meg, a világ minden táján olyan dolgokat tettek és tesznek, amelyek az ő érdekeiket szolgálják. Lebombáznak bennünket. Újrarajzolják Ukrajna arculatát. Megpróbálják megváltoztatni Venezuelát.

Forrás: Euronews, Kusturica interjú


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »