Kurz nem kér a gyújtogató migránsokból

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton megerősítette kormánya álláspontját, hogy Ausztria a politikai nyomás ellenére nem hajlandó embereket befogadni a leégett görögországi Moria migránstáborból.

"Ha most engedünk ennek a nyomásnak, azt kockáztatjuk, hogy ugyanabba a hibába esünk, amelyet 2015-ben elkövettünk" – jelentette ki az osztrák kancellár a Facebookon közzétett videoüzenetében.

Az akkori migránsválságban a budapesti pályaudvaron rekedt migránsokról készült "borzasztó" képek odavezettek, hogy az európai politika engedett a nyomásnak. Ennek nyomán még többen indultak el Közép-Európa felé – magyarázta Kurz.

Ausztria helyben szeretne emberhez méltó ellátásról gondoskodni a rászorulók számára, amellett idén már 3700 gyermeket fogadott be – folytatta. Az osztrák média ennek kapcsán rámutatott, hogy ez családegyesítés keretében történt.

A migránskérdés európai kezeléséről szólva Kurz kijelentette: "Amire nincs szükség, az a szimbólumpolitika. Sokkal inkább egy igazi, tartós pénzügyi segítségre van szükség az érintett területeken, egy gazdasági távlatra az afrikai földrész számára, és külső határaink hatékony védelmére."

Tíz európai ország kész befogadni összesen 400 kísérő nélküli gyereket. Közülük Németország és Franciaország egyedül 100-150 gyereket fogadna be.

A kérdésben vita alakult ki a két osztrák kormánykoalíciós párt, a Kurz vezette Osztrák Néppárt és a Werner Kogler alkancellár vezette Zöldek között. Kogler szombaton az ORF osztrák közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott, hogy tárgyalni akar a kérdésről a néppárttal, és amit Németország vagy Hollandia meg tud tenni ("kísérő nélküli gyerekek" befogadása), arra Ausztriának is képesnek kell lennie.

Hírdetés

Ljubljana és Zágráb befogad néhány "gyereket"

Szlovénia és Horvátország hajlandó néhány kísérő nélküli gyereket befogadni a tűzvész által elpusztított Leszbosz szigeti Moria táborból – jelentette szombaton a helyi média.

Szlovénia kész négy kísérő nélküli gyereket befogadni – jelentette az STA hírügynökség a ljubljanai belügyminisztériumra hivatkozva. A Vecernji List című horvát napilap az ottani belügyminisztériumra hivatkozva pedig azt közölte, hogy Zágráb hajlandó befogadni 12 kísérő nélküli gyereket a leégett leszboszi migránstáborból.

Az APA osztrák hírügynökség megjegyzi, hogy mindkét nyugat-balkáni országban konzervatív kormány van hatalmon, amelyek a migránskérdésben keményebb álláspontot képviselnek. Janez Jansa szlovén miniszterelnök kedden Sebastian Kurz osztrák kancellárral Ljubljanában találkozva kiemelte, hogy Szlovénia és Ausztria az illegális bevándorlás kérdésében azonos állásponton vannak. A menekültek és migránsok EU-n belüli elosztása csak azután kerülhet szóba, ha az unió külső határainak védelme megoldódik – mondta Jansa.

Litvániának jól jön a fehérorosz helyzet

Litvánia elutasította kiskorú migránsok befogadását a leégett görögországi, Leszbosz szigeti befogadótáborból.

Mint Bozena Zdanovic, a litván belügyminisztérium szóvivője szombaton a litván közszolgálati rádióban elmondta, kérés érkezett hozzájuk, hogy fogadjanak be kísérő nélküli gyerekeket Leszboszról, de ők azt a választ adták, hogy ez nem lehetséges, minthogy jelenleg a litván migrációs szolgálatok a Fehéroroszországnak (az ottani ellenzék képviselőinek) nyújtandó segítségre összpontosítanak, hogy eljuthassanak Litvániába.

Vilnius – folytatta a szóvivő – kész segíteni Görögországnak hasznos tárgyak: ágyak, generátorok, sátrak és más, a migránsok számára szükséges holmik küldésével.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »