Kürti találkozó, határon innen és túl

Kürti találkozó, határon innen és túl

Kürti találkozó, határon innen és túl Kürthy Judit2024. 07. 08., h – 12:47 Csallóközkürt |

Háromnapos rendezvény keretében látta vendégül a hazai Csallóközkürt a baráti „Kürt” községeket. Szlovákiából és Magyarországról összesen öt település küldöttei érkeztek hozzájuk.

A Kürt települések baráti szövetsége tavaly volt 30 éves, maga a nemzetközi találkozó pedig jövőre ünnepli 30. jubileumát, a koronavírus miatt ugyanis két évet ki kellett hagyniuk. A program idén az Interreg SK-HU Program keretein belül, a Kisprojektalap támogatásával valósult meg, osztotta meg lapunkkal Rabay Anikó, Csallóközkürt polgármestere, védnökeként pedig Berényi Józsefet, Nagyszombat megye alelnökét emelte ki. Hozzátette, hogy már tavasszal pontosan tudták, hogy a hazai szervezésű programba idén mi kerül és az öt másik település által delegált, egyenként közel 60 fős csoportok is ehhez igazították a nyarukat. Csallóközkürt község önkormányzatának munkatársai, több mint 40 fő nagyban kivette a részét a feladatokból és a képviselőkkel karöltve a településen található szervezetekkel együtt legalább 100-an dolgoztak az idei rendezvény sikerességén. A szervezők közel 2500 adag ételt készítettek, melyre a 1350 fős lakosság minden tagja vendégük volt, valamint a meghívott települések sportolói, kultúrcsoportjai, és a fellépők, akik szórakoztatták a közönséget.

A hőség és az erős szél nem könnyítette meg a szervezők dolgát, az egyik nagy pihenő sátrukat a rögzítés ellenére is felkapta a szél, melyet végül le kellett bontaniuk. A meghívott falvak polgármesterei és küldöttei már pénteken megérkeztek Csallóközkürtre, majd a vendéglátókkal együtt a helyi emlékművek megkoszorúzása után szentmisén vettek részt. Utána a baráti települések közös ünnepi testületi ülése következett, melyen megerősítették szövetségüket az együttműködési egyezmény aláírásával, melyet vidám hangulatú zenés borkóstoló zárt.  

A szombati nap a hajnalban kezdődő horgászversennyel indult a közeli Tőzeg tavon, melyet a horgászklub szervezett. A délelőtt sporttal telt, amiért a helyi sportszervezet volt felelős. Asztalitenisz- és focikupát rendeztek, melyben a „Kürt” települések csapatai szálltak harcba a Kürt Községek Vándorserlegéért. A futballtorna Vándorserlege 4 év után ismét Csallóközkürtre került, a 2. helyezett Erdőkürt, míg a 3. helyezett Hidaskürt csapata lett. Az asztalitenisz tornán szintén a hazaiak győzedelmeskedtek, az 1. helyezett Novotny Adrián, 2. helyen ifj. Novotny Lajos a dobogó 3. helye pedig Kopečný Denisé lett Kürtről. A horgászok csapatokban mérettették meg horgásztudásukat. Itt is a csallóközkürtiek győzedelmeskedtek, megelőzve Tiszakürt és Hidaskürt csapatait. A Csallóközkürti Önkéntes Tűzoltó Testület is kivette a részét a feladatokból, sátrat állítottak, a forgalmat irányították, bemutatójukat pedig délután 2 órától tekinthették meg az érdeklődők, később a csapat a hölgy tagokkal kiegészülve cigánypecsenyét és sült krumplit árult a jelenlévőknek.

Hírdetés

Délután 3 órakor ünnepélyesen megnyitották a rendezvényt. Rabay Anikó köszöntő beszédében méltatta a települések több évtizedes együttműködését, kiemelve egymás erősítésének fontosságát. 

„Hisszük, hogyha megbecsüljük elődeink munkáját, őrizzük hagyományainkat, akkor majd mi magunk is teremthetünk valami újat. Olyan hagyományokat, amelyeket az elkövetkező nemzeték visz majd tovább, ezért az ilyen találkozók rendkívüli jelentőséggel bírnak. Hozzájárulnak a nemzetközi kapcsolatok erősítéséhez, új barátságok kialakulásához és a közös célok eléréséhez”

 – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy mindegyik jelenlévő község vezetése hisz az összefogás fontosságában, hogy mindazt, amit a településeikért tesznek, családjukért, jövőjükért és gyermekeikért teszik, majd megköszönte mindazoknak segítségét és támogatását, akik nélkül ez a nagyszabású rendezvény nem valósulhatott volna meg.

A gyerekeknek is kedveskedtek a nap folyamán: volt ugrálóvár, kézműves sarok, arcfestés és hajfonás, nagyon népszerű volt a kisvonat, zsúfolt kocsikkal rótta a falu kanyargós utcáit. A focipálya szélén veterán autók és motorok sorakoztak, kiknek sofőrjei mind a Csallóközi Veteránautók Klubjának egyenpólóját viselték. Az ünnepi megnyitó után először a hazai, már 47 éve fennálló Csallóközkürti Népdalkör szapi népdalokat énekelt, majd Erdőkürt község, Hidaskürt, Hejőkürt, Kürt, illetve Tiszakürt község csoportjai léptek fel. A hagyományőrző műsorok keretében szerepeltek még a helyi óvodások és iskolások, a csallóközkürti Tündérkert Hagyományőrző Csoport, valamint Bugár Noémi és tanítványai mutatták be táncprodukciójukat. 

A délelőtti sportversenyek kiértékelése után, a kerek jubileumokhoz és nagyobb ünnepekhez hasonlóan most is kiosztották a polgármesteri díjakat mindazoknak, akik az utóbbi években nagyban öregbítették Csallóközkürt jó hírnevét. Gútai László, egyházi, kulturális és közösségi önkéntes munkájáért, és sok éves képviselői munkájáért; Fekete Norbert, közösségi önkéntes munkájáért, sok éves képviselői munkájáért, illetve a gasztronómia területén elért kimagasló eredményeiért; Papp Ilona kulturális és közösségi önkéntes munkájáért, valamint a helyi Csemadok 30 éven át tartó elnöki tisztségért; Németh Viktor az asztalitenisz sport területén kifejtett 50 éves munkásságáért díjazták. Rajtuk több helyi szervezetet is elismertek, köztük a Csallóközkürti Asztalitenisz Szakosztályt, fennállásának 50. évfordulója alkalmából; a Csemadok helyi alapszervezetét a kulturális és a közösségi munkásságuk elismeréseként; a Csallóközkürti Népdalkör a kultúra, a folklór területén elért kiemelkedő eredményeiért; a Csallóközkürt Önkéntes Tűzoltó Testület a tűz- és katasztrófavédelem területén nyújtott munkásságáért, a közösségi önkéntes munkájáért és a sportversenyeken való aktív közreműködésükért. 

Az esti programsorozatot Derzsi György és ifjabb Derzsi György kezdte, akik örökzöld slágereket és operetteket adtak elő, majd a Ricky Party’n party zenekar szórakoztatta a jelenlévőket Haddad Henrik és Gyurcsik Tibor énekesek közreműködésével. A napközben vásárolt tombolák kihúzása a koncertek szüneteiben történt, melyre értékes tárgynyereményekkel készültek, végül pedig Retro Discoban mulattak hajnalig.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »